SAĞLIKTA ŞİDDET ARTIŞINA BAĞLI ŞİDDET ALGISI VE MESLEKİ KAYGI DÜZEYİNİN ARAŞTIRILMASI: FIRAT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ - TABARA, LEYLA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu tez çalışmasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinde sağlıkta şiddet artışına bağlı şiddet algısı ve mesleki kaygı düzeyinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tıp eğitimine devam eden tüm öğrenciler oluşturmuştur. Epi Info programında, %97 güven aralığı ve %3 hata payı seçilerek minimum örneklem büyüklüğü 655 olarak tespit edilmiştir. Tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak; her bir sınıftan alınacak öğrenci sayısı toplam sayıdaki orana göre tespit edilmiştir. Öğrencilerin yaş ortalaması 21,25±2,14 yıl olarak saptandı. Katılımcıların %55,7'si kadın olup %99,1'i bekardır. Araştırmaya katılanların %41,8'i ailesi ile, %32,2'si devlet yurdunda diğerleri ise özel yurt, apart ve öğrenci evlerinde kalmaktaydı. Katılımcıların büyük bir kısmının (%90,7) ekonomik durumları orta ve iyiydi. Sigara içme oranı %15,0 olarak saptandı. Daha önce şiddet türleri hakkında bilgilendirilen öğrencilerin %93,4'ü bu şiddet türlerinin varlığını kabul ettiğini bildirdi. Öğrencilerin %94,7'si mesleklerinin şiddete açık bir meslek olduğunu kabul ederken, %26,9' u şimdiye kadar en az 1 kez şiddete maruz kaldığını bildirdi. Çalışmada en fazla maruz kalınan şiddet türü %92,0 ile psikolojik şiddetti. En çok maruz kalınan yer poliklinik veya servislerin dışında kalan diğer yerlerdi ve şiddet uygulayanlar içinde en büyük oran 'hasta' idi. Sonuç olarak sağlıkta şiddeti ve mesleki kaygı düzeyini azaltmak için gerekli sağlık ve hukuk politikaları devreye sokulmalı ve şiddete meyli bulunan kişilerin tespitini yapıp gerekli cezai işlemler uygulanmalı, şiddete maruz kalan öğrencilere ne yapması gerektiği ile ilgili gerekli eğitim programları verilmeli, öğrencilerin hasta ve hasta yakınları ile başbaşa kaldıkları eğitim süreçlerinde yanlarında eğitimlerinden sorumlu birilerinin mutlaka bulunması sağlanmalıdır. Anahtar kelimeler: Sağlıkta şiddet, mesleki kaygı, şiddet algısı
Investigation of violence perception and occupational anxiety level due to the increase in violence in health: The case of Fırat University Faculty of Medicine Students
Keywords: Halk Sağlığı