PİCİBANİL'İN (OK-432) ORTA KULAK VE KOKLEA ÜZERİNE ETKİSİ - SÖNMEZ, HATİCE HAZAN (Fırat Üniveristesi, 2018)
İç kulak hastalıklarının intratimpanik tedavisine olan ilgi son yirmi yılda önemli ölçüde artmıştır. İntratimpanik tedaviler ile ilaçların sistemik yan etkilerinden kaçınılmış olunur ancak bu ilaçların lokal uygulanmasıyla da görülebilecek ototoksisiteye karşı dikkatli olunmalıdır. Picibanil (OK-432) klinikte, malign hastalıklarda sistemik veya lokal olarak adjuvan tedavi ajanı olarak kullanılırken sklerozan etkisi nedeniyle de lenfatik malformasyonlarda ve kistik lezyonlarda kullanılmaktadır. OK-432 ile ilgili literatürde çeşitli kullanım yerleriyle ilgili birçok çalışma olmasına rağmen orta kulak ve koklea üzerindeki etkileri hakkında İngilizce literatürde yapılmış bir çalışmaya rastlanılmadı. Bu çalışma ile OK-432'nin kulakta lokal kullanımı ile kulak üzerindeki histopatolojik etkileri ve ototoksisitesi araştırılmıştır. Çalışmaya 40 tane guine pig alınmış ve bunlar rastgele beşerli sekiz gruba ayrılmıştır. Grupların dördü çalışma, dördü kontrol grubudur. Çalışma gruplarında intratimpanik OK-432 (1 KE 0,1 ml) enjeksiyonu, iki gruba bir enjeksiyon diğer iki gruba ise üç enjeksiyon şeklinde yapılmıştır. Bir ve üç kez enjeksiyon yapılan çalışma gruplarından biri bir hafta sonra, diğeri ise bir ay sonra sakrifiye edildi. Kontrol gruplarına da çalışma gruplarıyla aynı miktar, süre ve sıklıkta serum fizyolojik enjeksiyonu yapılmıştır. OK-432'nin etkileri elektrofizyolojik testler ve histopatolojik bulgular ile değerlendirilmiştir. Çalışma grupları, kontrol grupları ve kendi aralarında karşılaştırılmıştır. Çalışmamızda OK-432'nin intratimpanik kullanımı ile kısa dönemde orta kulakta önemli bir değişiklik görülmezken koklea üzerinde mikroskobik düzeyde dejenerasyon saptandı. Elektrofizyolojik testler ile de işitme kaybının erken bulguları görülmüş olup ototoksik etkileri görüldü. Çalışmamız, çeşitli endikasyonlar için lokal olarak kullanımı da mevcut olan OK-432'nin bazı orta kulak ve iç kulak hastalıklarında intratimpanik tedavi ajanı olarak kullanımı ile ilgili çalışmalara öncülük edebilir.

Interest in intratympanic treatment of inner ear diseases has increased significantly in the last two decades. The systemic side effects of the drugs will be avoided with intratympanic treatments, but should be careful of ototoxicity which can be seen with local administration of these drugs. Picibanil (OK-432) is used clinically in malign diseases systemically or locally as an adjuvant treatment agent and for sclerosing effect in lymphatic malformations and cystic lesions. Although there have been many studies on the use of OK-432 in literature, there has been no study in the English literature about the effects on the middle ear and cochlea. In this study, histopathological effects and ototoxicity of OK-432 with local use on the ear were investigated. In the study, 40 guinea pigs were randomly selected and divided into eight groups of five. There are four study and four control groups. In the study groups, the subjects were performed intratympanic OK-432 (1 KE 0,1 ml) injections at two groups of one injection and other two groups of three injections. One and three injections groups were sacrificed one week later and the other one month later. The control groups were performed of saline injection with the same doses, duration and frequency, similarly to the study groups. The effects of OK-432 were evaluated by electrophysiological tests and histopathological findings. The study groups were compared with the control groups and themselves. In our study, intratympanic use of OK-432 did not show any significant change in the middle ear in the short term, but microscopic degeneration was detected on the cochlea. Electrophysiological tests showed early signs of hearing loss and ototoxic effects. Our study can guide studies on the use of OK-432, which is also available locally, as an intratympanic treatment agent in some middle ear and inner ear diseases for a variety of indications.
The effect of picibanil (OK-432) on middle EAR and cochlea
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz