Tercüme Kaygısı Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - Tuncer, Murat; Yıldız, Ezgi (Mehmet Akif KARA, 2026)
Bu araştırmada Tercüme Kaygısı Ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Üniversitelerin İngilizce Öğretmenliği bölümünde öğrenim gören dördüncü sınıf öğrencileri bu araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi ise kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılarak seçilmiştir. Üniversitelerin İngilizce Öğretmenliği bölümünde öğrenim gören dördüncü sınıf öğrencileri bu araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Yirmi maddeden oluşan beşli Likert tipindeki ölçeğin yapı geçerliğini sağlamak için Açımlayıcı ve Doğrulayıcı Faktör Analizi yapılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi 110 İngilizce öğretmen adayı, doğrulayıcı faktör analizi ise 134 İngilizce öğretmen adayının katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Açımlayıcı faktör analizinde dört madde binişik olduğu için kapsamdan çıkarılmıştır. Geriye kalan on altı madde toplam varyansın yüzde 68.65’ini açıklamaktadır. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda beş boyutlu bir yapı elde edilmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda elde edilen uyum indeksleri ölçeğin on altı madde ve beş boyuttan oluşan yapısını doğrulamıştır. Ölçeğin güvenirlik katsayısı .70 olarak hesaplanmıştır. Bu bilgilere göre Tercüme Kaygısı Ölçeği İngilizce öğretmenliği örnekleminde geçerli ve güvenilirdir. Tercüme kaygısı dünya genelinde birçok araştırmaya konu olmuştur ancak Türkiye’de tercüme kaygısına yönelik yapılan çalışmalar yok denecek kadar azdır. Bu konuda veri toplama aracı sınırlılığı da olduğu gözlenmektedir. Bu nedenle bu araştırma kapsamında Tercüme Kaygısı Ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılarak tercüme kaygısının tanılanması ve değerlendirilmesi noktasında alanyazına katkı sunulabileceği düşünülmektedir.

This study examined the validity and reliability of the Interpreting Anxiety Scale. Fourth-year students enrolled in English Language Teaching departments at universities constituted the population of this study. The sample was selected using a convenience sampling method. The population of this study consists of fourth-year students enrolled in the English Language Teaching program at universities. The fourth Exploratory and Confirmatory Factor Analysis were performed to ensure the construct validity of the five-point Likert scale consisting of twenty items. Exploratory factor analysis was conducted with the participation of 110 English teacher candidates, while confirmatory factor analysis was conducted with the participation of 134 English teacher candidates. Four items were excluded from the scope in exploratory factor analysis because they were redundant. The remaining sixteen items explain 68.65% of the total variance. The exploratory factor analysis resulted in a five-dimensional structure. The fit indices obtained as a result of the confirmatory factor analysis confirmed the structure of the scale consisting of sixteen items and five dimensions. The reliability coefficient of the scale was calculated as .70. Based on this information, the Interpreting Anxiety Scale is valid and reliable in the English teacher sample. Translation anxiety has been the subject of numerous studies worldwide; however, research on translation anxiety in Turkey is virtually nonexistent. There also appears to be a lack of data collection tools in this area. Therefore, it is believed that this study—which examines the validity and reliability of the Translation Anxiety Scale—can contribute to the literature regarding the identification and assessment of translation anxiety.
Validity and Reliability Study of Interpreting Anxiety Scale
Keywords: Applied Linguistics and Educational Linguistics; Uygulamalı Dilbilim ve Eğitim Dilbilimi