Gebelerin Doğum İnançları ile Travmatik Doğum Algı Düzeyleri, Doğum Sonuçları ve Doğum Sonu Depresyon Görülme Durumları Arasındaki İlişki - Barut, Sümeyye; Güney, Esra (Mardin Artuklu Üniversitesi, 2022)
Giriş: Gebeliğin başından itibaren, gebeler doğumunun nasıl olacağını düşünür ve doğum, kişinin doğum inancına göre şekillenir. Amaç: Bu çalışmanın amacı gebelerin doğum inançları ile travmatik doğum algı düzeyleri, doğum sonuçları ve doğum sonu depresyon görülme durumları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tür şekilinde tasarlanan bu çalışma, Türkiye’nin doğusundaki bir ilde yürütüldü. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Doğum İnançları Ölçeği, Travmatik Doğum Algısı Ölçeği, Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği kullanıldı. Bulgular: Kadınların tanıtıcı özelliklerine göre tıbbi doğum inançları arasındaki farkın önemli olmadığı belirlenirken (p>0,05); 28-36 gebelik haftasında olanların, küretaj yapmayanların, ?4 kez gebelik kontrolüne gidenlerin doğumu daha doğal gördükleri belirlendi (p<0,05). Doğal Süreç İnancı ile Doğum Sonrası Depresyon arasında pozitif yönde ve anlamlı ilişki bulunurken (r=0,116, p=0,009) aynı zamanda kurulan regresyon modelinin de (stepwise) anlamlı olduğu belirlendi (F=6,944, p=0,009). Sonuç: Çalışma sonucunda, doğal doğum inancı ile doğum sonu depresyon arasındaki pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu ve bu ikisi arasında kurulan regresyon modelinin anlamlı olduğu belirlendi.

Introduction: From the beginning of pregnancy, pregnant women think about their birth and the birth is shaped according to the birth belief of the person. Objective: This study aims to determine the relationship between the birth beliefs of pregnant women and birth outcomes, traumatic birth perception levels and postpartum depression. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted in a province in eastern Türkiye. The data was collected using the Personal Information Form, Birth Beliefs Scale, Traumatic Birth Perception Scale, and Edinburgh Postpartum Depression Scale. Results: While there was no significant difference between the medical birth beliefs of women according to their descriptive characteristics (p>0.5), those who were at 28-36 weeks of gestation, who did not have a curettage, and those who went to pregnancy control ?4 times, considered the birth more natural (p<0.05). While there was a positive and significant relationship between Natural Process Belief and Postpartum Depression (r=0.116, p=0.009), the regression model (stepwise) was also found to be significant (F=6.944, p=0.009). Conclusion: The study determined a positive and significant relationship between natural birth belief and postpartum depression, and the regression model established between these two was significant.
The Relationship Between Pregnant Women's Birth Beliefs and Traumatic Birth Perception Levels, Birth Outcomes and Postpartum Depression
Keywords: Obstetrics and Gynaecology; Kadın Hastalıkları ve Doğum