CAHİT SITKI TARANCI'NIN ŞİİRLERİNDE KELİME DÜNYASI - TÜRKEN, NEZİHAT (Fırat Üniveristesi, 2013)
Kelime dünyası, şairin üslubunu belirlemede önemli bir rol oynar. Bu alanda yapılan çalışmalar da şairin edebî kişiliğini ve üslubunu ortaya koymada başvurulan yöntemlerden biridir. Biz tezimizde Cahit Sıtkı Tarancı'nın şiirlerindeki kelime dünyası üzerine bir inceleme çalışması yaptık.Tezin giriş bölümünde şairin hayatı, kişiliği, üslubu hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Birinci bölümde ise şiirlerdeki kelimelerle ilgili elde edilen veriler ve değerlendirmeler yer almıştır.Cahit Sıtkı'nın şiirlerinde kullandığı toplam kelime sayısı, kelime çeşitleri, bu kelimelerin sıklıkları, isim ve sıfat tamlamaları ayrı ayrı ele alınıp detaylı olarak incelenmiştir.Tezimizin ikinci bölümünde ise şairin sık kullandığı söz sanatları ele alınarak şiirlerine nasıl bir zenginlik kattığı üzerinde durulmuştur.Sonuç kısmında ise incelemenin ve elde ettiğimiz verilerin bir değerlendirmesi bulunmaktadır.Anahtar Kelimeler: Cahit Sıtkı, edebî kişilik, kelime dünyası, şair, üslup

Keyword world, plays an important role in determining the style of the poet. The poet's literary studies in this field are one of the methods for revealing the personality and style. In this thesis we started working on a review of his poems on the world of words.Introductory part of the thesis of the poet's life, personality, style is an overview of. The data obtained from the first part, and evaluations related to the words of the poems were included.Cahit Sıtkı's poems of the total number of words, word types, the frequency of these words, noun and adjective phrases individually handled and examined in detail.The second part of the thesis by considering the figures of speech commonly used by the poet adds a wealth of poems focused on how to.At the conclusion of the examination and an evaluation of the data that we have obtained.KeyWords: Cahit Sıtkı, literary people, the world of words, poet, style
Cahit Sıtkı Tarancı's poems word world
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı