Elazığ yöresi topraklarındaki doğal Rhizobium leguminosarum populasyonunun belirlenmesi - Gür, Seher; Arıkan, Saadet (My University, 2001)
Araştırma için, mercimek ekiminin en fazla yapıldığı Elazığ ili merkez ve ilçelerine bağlı farklı bölgelerden toprak örnekleri toplanmıştır. Her bir toprak örneği ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda iki kez aynı bölgeden alınmış olup, toplam 10 bakteri susu izole edilmiştir, sera şartlarında yapılmış, bitki infeksiyon metodu ve En Muhtemel Sayı (EMS) tabloları yardımı ile toprakların Rhizobium leguminosarum bv. viciae populasyonları saptanmıştır. Toprak örneklerinin bir gramında 9x10^ - 9.19x10^ adet Rhizobium leguminosarum bv. viciae bakterisi tespit edilmiştir. Bitkilerin azot içerikleri Kjeldahl metodu kullanılarak % azot cinsinden belirlenmiş olup, bu değerler ilkbahar dönemine ait mercimek bitkilerinde % 4.11-3.29, sonbahar dönemine ait bitkilerde ise % 4.04-2.98 olarak hesaplanmıştır. Toprakların doğal Rhizobium leguminosarum bv. viciae populasyonlarının simbiyotik etkinlikleri kura ağırlıkları esas alınarak yapılmıştır. Buna göre mercimek bakterilerinin % 20'si çok etkili, % 40'ı etkili ve geriye kalan % 40'ının orta derecede etkili olduğu görülmüştür.
Keywords: Istatistiksel analizler; tarım arazisi; Lens culinaris; mevsimsel değişimler; azot miktarı; ortak yaşama; populasyon tahmini; toprak bakterileri; Rhizobium leguminosarum; kök nodülleri