İş Sağlığı Okuryazarlığı Ölçeğinin Türkçe Geçerlilik ve Güvenilirliğinin Değerlendirilmesi - Evcimen, Hasan; Uncu, Fatos (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışmanın amacı İş Sağlığı Okuryazarlığı Ölçeğini Türkçeye uyarlamaktır. Metod: Metodolojik olarak kesitsel nitelikte olan bu çalışma Ocak-Temmuz 2024 tarihleri arasında farklı sektörlerde çalışan 631 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Veri toplamak için kişisel bilgi formu ve İş sağlığı okuryazarlığı ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin geçerliliği kapsam geçerliliği, yapı geçerliliği ve yakınsak-ıraksak geçerlilik ile değerlendirilmiştir. Ölçüm değişmezliğini belirlemek için cinsiyetler arasında çoklu gruplarda doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Güvenilirlik için cronbach alpha, düzeltilmiş madde toplam korelasyonu ve bileşik güvenilirlik analiz edilmiştir. Bulgular: Kapsam geçerlilik indeksi tüm maddelerde 0.78'in üzerinde olduğu bulunmuştur. Doğrulayıcı faktör analizi orijinal iki faktörlü yapıyı doğrulamıştır. Uyum iyiliği indeks değerleri kabul edilebilir ve mükemmel aralıkta bulunmuştur. Cinsiyetler arası ölçüm değişmezliği sonuçları tatmin edicidir. Ölçeğin cronbach alpha katsayısı 0.87 olarak bulunmuştur. Sonuç: İş sağlığı okuryazarlığı ölçeğinin Türkçe versiyonu geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olarak bulunmuştur.
Keywords: Geçerlilik; Sağlık okuryazarlığı; İş sağlığı; Güvenilirlik