SINIF ÖĞRETMENLERİNİN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YETERLİKLERİNE SAHİP OLMA DÜZEYLERİ HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - GEÇİM, EMİNE (Fırat Üniveristesi, 2017)
Öğretmen yeterlikleri eğitim kalitesine etki eden önemli bir etkendir. Öğretmenlik, genel kültürü, alan bilgisini, pedolojik bilgiyi ve beceriyi zorunlu kılan bir meslektir. Öğretmenlerde var olması gereken bu önemli yeterliklerinden biri de ölçme ve değerlendirme bilgi ve becerileri yeterliğidir. Öğretmenlerin, ölçme ve değerlendirmeyi güvenilir ve objektif bir şekilde yapabilmesi için bu konuda yeterli eğitim almış olmaları ve bu almış oldukları eğitim sonucunda elde ettikleri bilgileri etkin bir şekilde kullanmaları gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme yeterliklerine sahip olma seviyelerine dair görüşlerini değerlendirmektir. Bu araştırmada Ölçme ve Değerlendirme Becerileri Ölçeği (ÖVDB) geliştirilmiş ve elde edilen bulgular bazı değişkenlere göre incelenmiştir. Geliştirilen ölçek aracılığı ile elde edilen bazı bulgular aşağıdaki gibidir : ? Ölçeğin bütünü ve alt faktörleri açısından cinsiyet değişkeni açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. ? ÖVDB ölçeğinin bütünü ve alt faktörleri açısından il değişkenine göre genel olarak, Elazığ ilinde bulunanlar lehine anlamlı fark bulunmuştur. ? Ölçeğin bütünü ve dört alt faktörü için de görev yerine göre anlamlı görüş farkı gözlenmiştir. Bu farklılık genel olarak Elazığ Merkez ile Bitlis Merkez ve Bitlis Güroymak arasında gerçekleşmiştir. ? Kadrolu ya da ücretli çalışma durumuna göre öğretmenlerin ölçme değerlendirme değerlendirme yeterliklerine sahip olma düzeyleri hakkındaki görüşlerinin farklılaşma durumunun analiz sonucuna göre, genel olarak kadrolu öğretmenler lehine bir farklılaşmaya ulaşılmıştır. ? Ölçme ve değerlendirme ölçeğinin tümünde ve dört faktöründe mezun olunan fakülte değişkenine göre anlamlı bir fark bulunamamıştır. ? Eğitim durumuna göre farklılığı tespit etmek üzere yapılan analizlerde ölçeğin sadece Dönüt ve Rehberlik boyutunun eğitim düzeyine göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Söz konusu farklılık lisans mezunu olan sınıf öğretmenleri ile ön lisans mezunu olan sınıf öğretmenleri arasında gerçekleşmiştir. ? Araştırmadan elde edilen bulgulara göre öğretmenler tarafından algılanan ölçme değerlendirme yeterlik düzeyi hizmet süresine göre farklılık göstermektedir. ? Ölçeğin tamamında ve dört faktöründe eğitim verilen sınıf mevcuduna göre görüş farklılığı tespit edilmiştir. Bu farklılık genel olarak 21-30 kişilik sınıfı olan öğretmenlerin görüşleri ile 20 ve daha kişilik sınıfları olan öğretmenlerin görüşleri arasındadır. ? Öğretmenlerin ölçme ve değerlendirmedeki yeterlik algıları okutulan sınıfa göre hem ölçeğin tamamı için hem de dört faktör için farklılık göstermektedir. Bu farklılık genel olarak birleştirilmiş sınıf okutan öğretmenler ile diğer sınıf öğretmenlerinin görüşleri arasındadır. ? Ölçeğin bütün alt boyutları ve ölçeğin tamamı arasında pozitif yönde anlamlı yüksek ilişkiler gözlenmiştir. En yüksek korelasyon ölçeğin tamamı ile AP alt boyutu arasındadır.

Teacher qualifications are an important influence on the quality of education. Teaching, general culture, field knowledge, pedagogical knowledge and competence are compulsory occupations. One of these important qualifications that teachers should have is the competence of measuring and evaluating knowledge and skills. Teachers need to be educated in this area in order to be able to do the measurement and evaluation in a reliable and objective way and to use the information that they have obtained as a result of the training they have taken effectively. The aim of this research is to assess the views of elementary school teachers on their ability to have measurement and assessment competences. In this study, Measurement and Evaluation Scale (ÖVDB) was developed and examined according to some variables. Some findings obtained through the developed scale include: ? There was no statistically significant difference in terms of sex change in terms of the scale as a whole and its sub-factors. ? In terms of the total and sub-factors of the ÖVDB scale, there was a significant difference in favor of the ones in Elazığ province in general according to province variable. ? There was a significant difference in opinion according to the task place for the whole scale and four sub-factors. This difference was generally between Elazığ Merkez, Bitlis Merkez and Bitlis Güroymak. ? According to the results of the analysis of the differentiation of opinions about the level of teachers' ability to have evaluation and evaluation skills according to the employment status of the staff or the wage, a differentiation in general has been reached in favor of the permanent teachers. ? No significant difference was found in all four dimensions of the measurement and evaluation scale compared to the graduated faculty variable. ? In the analyzes made to determine the difference according to the education level, it was determined that only the scale of Feedback and Guidance differed according to the level of education. The difference was realized between class teachers with undergraduate degrees and undergraduate students with undergraduate degrees. ? According to the findings obtained from the research, the level of proficiency of the assessment and evaluation perceived by the teachers differs according to the duration of the service. ? There was a difference in opinion according to the presence of the class in which all four dimensions of the scale were trained. This difference is generally between the views of 21-30 elementary school teachers and the opinions of 20 or more elementary school teachers. ? Teachers' perceptions of competence in assessment and evaluation differ for both the scale and the four factors, according to the class being taught. This difference is generally between the opinions of teachers who have combined elementary school instruction and other elementary school teachers. ? Significantly high positive correlations were observed between all subscales of the scale and all of the scale. The highest correlation score is between all AP sub-dimensions.
The analysis of elementary school teachers' competency perceptions on measurement and assessment
Keywords: Eğitim ve Öğretim