LABİRENT SAVAKLARIN HİDROLİK KARAKTERİSTİKLERİNİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ - BİLHAN, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2005)
Labirent dolusavaklar, barajlarda dolusavak deşarj kapasitesinin arttırılması içinuygulanan etkili bir yöntemdir. Labirent dolusavak kapasitesi, toplam su yükünün, etkin kretuzunluğunun ve kret katsayısının bir fonksiyonudur. Kret katsayısı ise toplam su yüküne, savakyüksekliğine, kret şekline, kenar duvar açılarına bağlı olmaktadır. Tasarım prosedürleri,istenilen debi kapasitesi ve uygun yerleştirme elde edilene kadar, kenar duvar açılarının velabirent savak göz sayısının değiştirilmesine izin vermektedir.Bu çalışmada, labirent savaklara planda, üçgen, trapez, dikdörtgen ve dairesel şekillerverilerek belirli nap yüklerinde geçirdikleri debiler ölçülmüş, debi deşarj katsayıları belirlenmişve lineer savaklarlardan elde edilen verilerle karşılaştırılmıştır. Ayrıca test edilen trapez veüçgen labirent savakların kenar duvar açıları, 26.83Â°, 33.53Â°, 45.57Â° olarak alınmıştır.Birinci bölümde; çalışmanın amacı, kapsamı açıklanmış, avantajları ve önemivurgulanmıştır.İkinci bölümde, labirent savak akımlarının hidrolik özellikleri sunulmuştur.Üçüncü bölümde, labirent savakların uygulama alanları sunulmuştur.Dördüncü bölümde, konu ile ilgili literatür araştırması yapılmış ve sunulmuştur.Beşinci bölümde, deneylerde kullanılan materyaller ve deney seti şekillerle verilmiştir.Altıncı bölümde, deneysel çalışmalardan elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.Yedinci bölümde, sonuçlar sunulmuştur. Labirent savak debi kapasitesinin, savakgeometrisi, savak şekli ve akım koşulları ile yakından ilgili olduğu bulunmuştur.Anahtar kelimeler: Dolusavak, Labirent savak, Lineer savak, Debi katsayısı, Napyükü, Savak yüksekliği, Yardımcı dolusavak, Kret uzunluğu.VIII
The experimental analysis of hydraulic characteristics of labyrinth weirs
Keywords: İnşaat Mühendisliği