SULUÇAYIR DÜZÜ'NDE (SİVRİCE-ELAZIĞ) BULUNAN TMİ 12 GÖLETİNİN CHİRONOMİDAE LARVALARININ MEVSİMSEL DAĞILIMI - ARSLAN, SERKAN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışmada, Suluçayır Düzü'nde Bulunan TMİ 12 Göleti Chironomidae larvalarının mevsimsel dağılımlarının belirlenmesi amacıyla Ekim 2005 - Eylül 2006 tarihleri arasında, belirlenen üç istasyondan aylık çamur örnekleri alınmıştır.Çalışma sırasında Chironomidae' ye ait 2 alt familyadan toplam 14 tür tespit edilmiştir. Chironomus plumosus dominat tür olarak belirlenmiştir. Chironomus thummi, Chironomus anthracinus ve Chironomus tentans bütün istasyonlarda tespit edilmiştir. Psectrotanypus varius, Cryptocladapelma laccophila, Paratendipes albimanus, Dicrotendipes tritomus, Stictochironomus longipugionis ve Zavrelimyia sp. türleri sadece bir ayda belirlenmiştir. En fazla sayıda Chironomid larvası kış, en az sayıda ise ilkbahar aylarında kaydedilmiştir.Ayrıca TMİ 12 Göletinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri, Chironomidae larvalarının istasyonlara ve aylara göre dağılımı ile bazı istatistik parametreler verilmiştir.

In this study, in order to determine Chironomidae larvae and their seasonal distributions in TMI 12 Pond located in Sulucayır Plain, bottom samples were collected monthly between September 2005-November 2006 from 3 stations.During the study 14 species belonging to 2 subfamily of Chironomidae were recorded. Chironomus plumosus was determined as the dominant species. Chironomus plumosus, Chironomus thummi, Chironomus anthracinus and Chironomus tentans there were found in all stations. Psectrotanypus varius, Cryptocladapelma laccophila, Paratendipes albimanus, Dicrotendipes tritomus, Stictochironomus longipugionis and Zavrelimyia sp. species were observed only in one month. The most numbers of individuals were recorded in winter, the least were recorded in spring months.Furthermore, some physical and chemical features of the TMI 12 ponds, the distrubition of the Chironomidae larva according to the stations and some statistical parametres months have been given.
Seasonal distribution of Chironomidae larvae of TMI 12 pond located in Sulucayir Plain (Sivrice-Elazig)
Keywords: Su Ürünleri