Yaratıcı Okul ve Yönetimi - Töremen, Fatih (My University, 2003)
Okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin, öğrencilerin yaratıcı özelliklerinin belirlenmesi ve geliştirilmesi konusundaki paradigmaları kritik öneme sahiptir. Bu amaçla ele alınan çalışmada betimsel tarama yöntemi kullanılarak yaratıcılıkla ilgili bir bakış açısı sunulmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda; yaratıcılığın mevcut tanımları verilerek, yaratıcılıkla ilgili literatür ortaya konulduktan sonra, yaratıcılığa ilişkin kuramlar genel özellikleriyle ele alınmış, yaratıcı birey özellikleri, yaratıcılığın geliştirilmesi ve önündeki engeller ortaya konduktan sonra, yaratıcı okulun öğeleri vurgulanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada, yaratıcı okulun şu unsurları içermesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır: Çalışanların görüşlerini açıkça belirtmeleri için desteklenmeleri gerekir, performans, değerlendirme esas olmalıdır, önyargıların ortadan kaldırılması zorunludur, yaratıcı okulda risk almak esastır, demokratik yönetim yapısı esas olarak alınır, yaratıcı okulda acayip durumlar ve hatalar hoş görülür, yaratıcı okulda bürokratik yapıdan kaçınma esastır, yeterli iletişim sistemi mevcuttur, takım çalışması özendirilir, yaratıcı okulda yeterli düzeyde kaynak vardır ve yaratıcı okulda düşünce üretimi ve deneyime açıklık esastır.
Keywords: Yaratıcılık; okullar; idare; yaratıcı eğitim