Thinprep ve konvansiyonel servikovajinal smearlarin histopatolojik sonuçlarının karşılaştırılması - Atilgan, Remzi; Artaş, Gökhan; Kaplan, Selçuk; Özkan, Zehra Sema; Kavak, Salih Burçin; Can, Behzat; Sapmaz, Ekrem (My University, 2015)
Amaç : Thinprep otomatik siste m (TİS) ve konvansiyonel yöntemle alınan servikovajinal smearlarda epitelyal hücre anormalliği tespit edilen olgularınhistopatolojik sonuçlarının karşılaştırılması.Gereç ve Yöntem: Ağustos 2011 - Aralık 2013 tarihleri arasında 2001 Bethesda sistemi (TBS III) e göre epitelyal hücre anormalliği saptanan 145olguya kliniğimizde kolposkopik inceleme ve biyopsi yapıldı. Örneklerin 54 ünü TİS tekniğine göre, geri kalan 91 ini ise ko nvansiyonel yöntemegöre servikovajinal smearında epitelyal hücre anormalliği saptanan olgular oluşturdu. Bunların histopatolojik inceleme sonuçları değerlendirilerekpozitif tanı oranları karşılaştırıldı.Bulgular: TİS grubunda tespit edilen ASCUS olgularında %56 pozitiflik, ASC - H de %50, LSIL de %66 ve HSIL de %100 pozitiflik saptandı.ASCUS olgularında en şiddetli patoloji CIN 3, LSIL olgularında mikroinvaziv karsinom, HSIL olgularında invazif serviks kanseri idi. Bu gruptasedece bir AGUS olgusu vardı ve bu olguda da kronik servisit saptandı. Konvansiyonel grupta tespit edile n ASCUS olgularında %35 pozitiflik, ASC-H de %60, LSIL de %73 ve HSIL de %100 pozitiflik saptandı. ASCUS olgularında en şiddetli patoloji CIN 3, LSIL olgularında mikroinvazivkarsinom, HSIL olgularında ise invazif serviks kanseri idi. Bu grupta kolposko pi yapılan dört AGUS olgusunun tümünde de kronik servisit bulgularımevcuttu.Sonuç: TİS veya konvansiyonel yöntemle alınan servikovajinal smearlarda ASC -H, LSIL ve HSILde olduğu gibi, ASCUS olgularında da şiddetlidisplazi mevcut olabilir. Pozitif tanı o ranı TİSte tespit edilen ASCUS olgularında daha yüksek olabilir. Bu nedenle bu olgularda da mutlakakolposkopik inceleme ve şüpheli alanlardan biyopsi alınmasını öneriyoruz.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Patoloji; Mikrobiyoloji