STERİLİZASYON PROSEDÜRLERİNİN VE FARKLI İRRİGASYON SOLÜSYONLARININ NİKEL TİTANYUM EĞELERİNİN YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNE ETKİSİ: BİR ATOMİK KUVVET MİKROSKOBU ÇALIŞMASI - ELMALI, ENES (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmanın amacı farklı irrigasyon solüsyonlarının ve otoklav sterilizasyonun ProTaper Next (PTX) ve Reciproc Blue eğelerinin yüzey özelliklerine olan etkisinin incelenmesidir. Çalışmamızda PTX ve Reciproc Blue eğelerinden 30'ar adet olmak üzere toplam 60 adet eğe kullanılmıştır. PTX ve Reciproc Blue eğeleri beş alt gruba ayrılmıştır ve her grupta 6'şar adet eğe kullanılmıştır (n=6). Kontrol grubundaki eğelere hiçbir işlem uygulanmamıştır. Diğer gruplardaki eğeler sırasıyla 5 dakika boyunca %5,25'lik sodyum hipoklorit, %18'lik Etidronik asit ve BioAkt irrigasyon solüsyonları içerisinde bekletilmiştir. Son grup olarak eğeler paketlendikten sonra otoklavda 134° C'de 20 dakika süren sterilizasyon işlemi 5 kez uygulanmıştır. Her gruptaki eğelerin apikal 5 mm'lik kısımları karbon separe ile kesilerek incelenmek için hazırlanmıştır. Hazırlanan numunelerin yüzey özelliklerinin incelenmesi için atomik kuvvet mikroskobunda (AFM) 5?mX5?m alanda her bir örnekte 5 farklı noktada tapping (non-kontakt) mod için uygun olan silikon nitrit uçlar kullanılarak tarama yapılmıştır. Üç boyutlu görüntü analizleri ile tarama alanındaki en derin ve en yüksek bölgenin farkını ortaya koyan Depth analizi ve sayısal karşılaştırma için yüzey pürüzlülüğünü ifade eden RMS verileri elde edilmiştir. Tüm verilerin istatistiksel analizi IBM SPSS Ver. 22.0 istatistik programı ile gerçekleştirildi. Nicel değişkenlerin normal dağılıma uygunluk varsayımı Kolmogorov-Smirnov testi ile değerlendirilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler ortalama ± standart sapma ile sunulmuştur. İkiden fazla bağımsız grup arasında nicel ölçümlerin karşılaştırılması için tek yönlü ANOVA ve sonrasında ikili karşılaştırmalar için Post-hoc LSD testi kullanılmıştır. Anlamlılık seviyesi p?0,05 olarak belirlendi. Kontrol grubundaki PTX ve Reciproc Blue eğelerinin ikisinde de üretim aşamasında yüzey pürüzlülüğü gözlemlenmiştir. Hem PTX hem de Reciproc Blue eğelerinin kontrol grubu ile karşılaştırıldığında NaOCl içerisinde bekletilmiş olan hem PTX hem de Reciproc Blue eğelerinin RMS ve DEPTH değerleri istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artmıştır (P?0,005). BioAkt içerisinde bekletilen Ni-Ti eğelerinin ikisinde de RMS ve DEPTH değerleri artmıştır (P?0,005). Etidronik asit PTX ve Reciproc Blue eğelerinin ikisinde de RMS ve DEPTH değerlerini kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde artırmıştır (P?0,005). PTX ve Reciproc Blue eğelerine uygulanan sterilizasyon işlemi kontrol grubuna göre RMS ve DEPTH değerlerini arttırmıştır (P?0,005). PTX ve Reciproc Blue eğelerinin yüzey pürüzlülüğünü en çok artıran grup Etidronik asit ve sterilizasyon grubudur. RMS ve DEPTH değerleri en düşük olan grup Reciproc Blue eğesinin kontrol grubuna aitti. RMS ve DEPTH değerleri en yüksek olan grup PTX eğesinin sterilizasyon grubuna aitti. Sonuç olarak irrigasyon işlemleri ve tekrarlanan sterilizasyon işlemleri eğe yüzeylerinde pürüzlülüğü artırmaktadır. Klinisyenler Ni-Ti eğelerde beklenmedik kırıklarla karşılaşmamak için eğelerde deforme edici etkileri göz önünde bulundurmalıdır. Anahtar Kelimeler: Reciproc Blue, ProTaper Next, Yüzey Analizi, Atomik kuvvet Mkikroskobu, RMS, DEPTH

This study aims to examine the effects of different irrigation solutions and sterilization procedures on the surface properties of ProTaper Next (PTX) and Reciproc blue files. The research sample comprises a total of 60 files as 30 of each PTX and Reciproc Blue. PTX and Reciproc Blue files were divided into five sub-groups and 6 files tested in each group (n=6). No treatment was applied to the files in the control group. The other groups were continuously applied to the irrigation solutions of 5.25% sodium hypochlorite, 18% Etidronic acid and BioAkt for 5 minutes, respectively. The files of the last group were packaged, and the sterilization process wasapplied for 5 times with an autoclave at 134 °C for 20 minutes. The files in each group were prepared for examination after cutting the apical 5mm sections with a carbon separator. Scanning was performed with silicon nitride tips suitable for tapping (non-contact) mode at 5 different points in each sample atomic force microscope (AFM) in a 5?mX5?m area to examine the surface properties of the prepared samples. Three-dimensional analysis images, Depth analysis, visualizing the difference of the deepest and highest region in the scan area, and the RMS data indicating surface roughness for numerical comparison were obtained. Statistical analysis of the data was performed through IBM SPSS V. 22.0 statistics program. The compliance with a normal distribution regarding quantitative variables was assessed using the Kolmogorov-Smirnov test. Descriptive statistics are presented with mean ± standard deviation. One-way ANOVA was applied to compare quantitative measurements among several independent groups, and then a post-hoc LSD test was used for paired comparisons. The significance level was chosen as p?0.05. Surface roughness was measured at the production phase of both PTX and Reciproc Blue files in the control group. After the Ni-Ti files were treated in NaOCI, the RMS value, the numerical data of the surface roughness, and the DEPTH value, the maximum depth, increased in comparison to the control group (P?0.05). RMS and DEPTH values increased in both Ni-Ti files treated in BioAkt solution (P?0.005). Etidronic acid significantly increased RMS and DEPTH values in PTX and Reciproc Blue files in the experimental group (P?0.005). The sterilization procedure applied to PTX and Reciproc Blue files increased RMS and DEPTH values for the experimental group (P?0.005). The groups with the highest increases in the surface roughness of PTX and Reciproc Blue files are the Etidronic acid and sterilization group. While the group with the lowest RMS and DEPTH values belongs to the control group with Reciproc Blue files. The group with the highest RMS and DEPTH values is the sterilization group with PTX files. The irrigation processes and repeated sterilization processes increased the file surface roughness. Clinicians should consider the deforming effects to avoid unexpected fractures on Ni-Ti files. Keywords: Reciproc Blue, ProTaper Next, Surface Analysis, Atomic Force Microscope, RMS, DEPTH
The effect of sterilization procedures and different irrigation solutions on the surface roughness of nickel titanium files: An atomic force microscope study
Keywords: Diş Hekimliği