ELAZIĞ YÖRESİNDE İZOLE EDİLEN DERMATOFİT ETKENLERİ VE İNVİTRO DUYARLILIKLARININ ARAŞTIRILMASI - AŞÇI, ZÜLAL (Fırat Üniveristesi, 1992)
F.Ü. Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Dermatoloji Kliniğinden Mikrobiyoloji Laboratuvarına başvuran hastalarda mikolojik yönden incelemeler yapıldı. Yüzeyel mantar infeksiyonu şüphesi olan toplam 1111 olgudan saç, deri ve tırnak kazıntı örnekleri alındı. Örnekler %10'luk KOH ile muamele edilerek direkt mikroskobik inceleme yapıldı. Ayrıca örneklerin anti- biyotikli Sabouraud dekstroz agar (SDA) ve patates dekstroz agar (PDA)'da kültürleri yapıldı. 1111 olguda yapılan direkt mikroskobik incelenmesinde 399 (%35.91)'unda mantar elemanları, 76 (%6.84)'sında Pityrosporum furfur ve 12 (%1.08)'inde Corynebacterium minutissima görüldü. 624 (%56.17)'ünde ise mantar elemanları görülemedi. P. furfur ve C. minutissima saptanan olgularda kültür yöntemleri uygulanmadı. 1023 olgunun 171 (%16.72)'inde dermatofit ve 55 (%5.38)'inde Candida sp. izole edildi. 797 (%77.90) olguda ise üreme nega tif olarak değerlendirildi. 226 mantar türünün; 93 (%41.15)'ü T. rubrum, 55 (%24.34)'i Candida sp., 48 (%21.24)'i T. mentagrophytes, 11 (%4.87)'i E. floccosum, 8 (%5.54)'i M. canis, 6 (%2.65)'sı T. violaceum ve 5 (%2.21)'i T. verrucosum olarak saptandı. 226 mantar türü azol türevleri kullanılarak (bifanazol, sulkonazol, mi- konazol, isokonazol, oksikonazol, ketokonazol) disk diffüzyon yöntemi ile in vit ro duyarlılık testi uygulandı. Değerlendirme sonucunda öncelikle mikonazol, isokonazol, oksikonazol ve ketokonazol' ün mantar infeksiyonlarında özellikle seçilebilecek ilaçlar olduğu belirlendi.
Keywords: Mikrobiyoloji; Microbiology