İlitam öğrencilerinin bu programı seçme nedenleri ve karşılaştıkları sorunlar: Fırat Üniversitesi örneği - Karateke, Tuncay (My University, 2020)
Bu çalışmanın amacı, İlahiyat Fakültesi İLİTAM programında öğrenim gö- ren öğrencilerin bu programı tercih etme nedenlerini ve karşılaştıkları sorunları belirlemektir. Araştırmada nicel ve nitel araştırma yönteminin bir arada kulla- nıldığı karma yöntem kullanılmıştır. Nicel kısmında betimsel tarama araştır- ması, nitel kısmında ise durum çalışması tercih edilmiştir. Araştırmanın örnek- lemi 2018-2019 öğretim yılının sonunda Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İLİTAM programında öğrenim gören 370 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışmanın verileri 25 maddeden oluşan 5’li Likert maddeleri ve 6 yarı yapılandırılmış açık uçlu sorudan oluşan anket formu ile toplanmıştır. Anket formundaki öğrencilere ait demografik bilgiler ve Likert türündeki sorular SPSS programında betimsel istatistik yöntemlerinden frekans, yüzde ve aritmetik ortalama alınarak analiz edilmiştir. Açık uçlu soruya verilen cevaplar ise içerik analizi yöntemiyle ka- tegorik hale getirilerek analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre İLİTAM programının ön plana çıkan tercih nedenleri şunlardır; din ile ilgili konularda bilgi sahibi olmak, mesleğimle ilgili konularda kendimi geliştirmek, inancım ile ilgili daha geniş bilgi sahibi olmak. İLİTAM programında öğrenim gören öğrencilerin ders materyalleri, öğretim üyeleri, sınav uygulamalarıyla ilgili so- runlarla karşılaştıkları tespit edilmiştir. he aim of this study is to determine the reasons why Students Prefer ILITAM program and the problems they face. The research was designed with a mixed method, which used both quantitative and qualitative research methods. The descriptive survey research was used for the quantitative part of the study and the case research was used for the qualitative part. The sampling of research consists of 370 students who received their education in ILITAM program of The Faculty of Theology in Fırat University at the end of 2018-2019. The data of study was collected with survey forms which were consisted the five-point Likert type question including 25 items and 6 semi-structured questions open- end. The Likert-type questions were analyzed as the frequency, percentage and arithmetic mean of the descriptive statistical methods were received in SPSS program. The answers for the open-ended question were answered as they were categorized with the content analysis method. According to the obtained findings, the highest preference reasons for ILITAM are respectively to havea knowledge on the subjects related to the religion, to develop oneself on the subject related his/her occupation, to have more extensive knowledge on the belief. It was determined that the students who received the Education in ILI- TAM faced problems related to the course materials, academic staff, exam im- plementations.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Tek Yazarlı
Keywords: Din eğitimi; İlahiyat Fakültesi İLİTAM öğrencileri; Tercih nedenleri; Sorunlar