ELAZIĞ İLİNDEKİ YAPILARIN BETON KALİTESİ, ZEMİN TAŞIMA GÜCÜ VE DEPREM YÖNETMELİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ - OKUYUCU, ÇOŞKUN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi ELAZIĞ İLİNDEKİ YAPILARIN BETON KALİESİ,ZEMİN TAŞIMA GÜCÜ VE DEPREM YÖNETMELİĞİ AÇISINDAN İNCELEMESİ Coşkun OKUYUCU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Anabilim Dalı 2004,Sayfa:110 Çalışmanın konusu belirlendikten sonra, konu ile ilgili olarak internet de kullanılarak Türkçe ve İngilizce kaynak taraması yapılmış olup, çalışmada deneysel ve tarama yöntemleri kullanılmıştır. Öncelikle çalışmanın amacı, önemi, sınırlılıkları ve kullanılacak yöntemler ortaya konulmuştur. Daha sonra beton ve betonda kalite kavramını belirleyen faktörler incelenmiştir. Betonda oluşan kusurlara değinildikten sonra, zemin ve taşıma gücü hakkında özet bilgiye yer verilmiştir. Deprem ve depremle bina ilişkisi kısaca vurgulandıktan sonra, çalışmada kullanılan yöntemler ve cihazlar tanıtılmıştır. Son bölümde ise deney sonuçları çizelgelere aktarılmış, değerlendirmeleri yapılarak sonuç ve öneriler kısmı ile çalışma tamamlanmıştır. Deneylerde örnekleme usulü ile Elazığ'ın muhtelif bölgelerinden seçilen binalara ait zemin emniyet gerilmeleri jeoloji mühendisleri odası arşivleri taranarak elde edilmiştir. Aynı binalarda yine örnekleme usulü seçilen ikişer adet kolon ve kirişin beton test çekici ve ultrasonik test cihazı ile basınç dayanımları tespit edilmeye çalışılmıştır. Literatür çalışması sonucu ortaya çıkan ve beton test çekici ile Ultrasonik Test Cihazı değerlerinden faydalanarak Basınç Dayanımı veren iki formülle betonların basınç dayanımlarına ulaşılmıştır. Tüm bu değerler Deprem Yönetmeliği 'ne göre değerlendirilerek yorumlanmış, sonuçlara istinaden öneriler ortaya konarak çalışma tamamlanmıştır. Anahtar Kelimeler:Beton,Deprem,Zemin XIII
Investigation of the buildings in Elazığ at the point of view of the concrete quality, ground safety stress and earthquake regulations
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering