GEMİ KAYNAKLI ATIKSULARIN KİRLİLİK DÜZEYİNİN İNCELENMESİ - GÜNDOĞDU, MEHTAP (Fırat Üniveristesi, 2013)
Küreselleşen dünyada ülkeler ve kıtalararası ulaşımın önemi gittikçe artmakta ve daha ucuz olması nedeniyle tercih edilen deniz taşımacılığı birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Bu sorunlardan biri ve en önemlisi deniz taşımacılık faaliyetlerinden kaynaklanan deniz kirliliğidir. Bu çalışmada gemilerden kaynaklanan kirlenme çeşitleri, oluşum tipleri, evsel nitelikli atıksular ve kirli balast suyu kaynaklanan kirlenmenin tanımlanması, ve analiz sonuçları ulusal ve uluslararası standartlarlarla karşılaştırılmıştır. Gemilerden alınan evsel nitelikli atıksularda; pH, askıda katı madde, yağ ve gres, kimyasal oksijen ihtiyacı ve biyolojik oksijen ihtiyacı değerleri belirlenmiş, petrol türevi olan numunelerde ise ağır metal, toplam halojenler, parlama noktası, PCB (poliklorlu bifeniller), klorür analizleri ve petrol kökenli atıkların kirletici kaynağını belirlenmesi için parmak izi analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre araştırılan gemilerin evsel nitelikli atıksularını ve kirli balast sularını denize boşaltmaları MARPOL 73/78 Sözleşmesine aykırı olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla bu gemiler atıklarını uğramış oldukları limanlardaki atık alım tesislerine bırakmakları gerekmektedir. Petrol türevi içeren gemi numunelerinin ise, rafinasyon ve rejenerasyon yolu ile geri kazanımı veya uygun tesislerde ilave yakıt olarak kullanımına uygun yağlar olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Deniz kirliliği, Evsel nitelikli atıksu, Kirli balast suyu

The significance of international and intercontinential transportation has been increased globally in the world and also due to its low price marine transportation can result in several problems. Among these, marine pollution generated from marine tranportation is the most important issue. In this study the identification of ship-born marine pollution, the type of generation, domestic wastewater from shipwater and polluted ballast water was made and the results from analysis was compared to national and international regulations. Several physicochemical parameters such as pH, suspended solid matter, oil and gress, chemical oxygen demand and biological oxygen demand were determined from ship wastewater and also the concentrations of heavy metals, total halogen, polychlorinated biphenyl (PCB) and explosion point were measured in petroleum waste. According the results from this study, it was indicated that domestic wastewater from ships and polluted ballast water must not discharge to marine when considered the MARPOL 73/78 Agreement. Therefore, the wastes from the studied ships must be discharged to waste acceptance facility at the port. Moreover, it was concluded that petroluem wastes from ships were suitable to recover by regeneration and refinement or to use as an additive to fuel. Keywords: Marine pollution, domestic wastewater, polluted ballast water.
The investigation of pollution level in ship wastewater
Keywords: Çevre Mühendisliği