COMPARISON OF IMPORTED AND LOCAL FOR THE DETERMINATION OF ELEMENTS IN RED MEAT IN IRAQ USING XRF TECHNIQUE - ALİ, MOUSA RASHID (Fırat Üniveristesi, 2018)
Kırmızı et dünyada en çok ihtiyaç duyulan ve gerekli gıdalardan birisidir . Bu nedenle, oldukça önemli bir ticari ve toplumsal değer taşımaktadır. Et tüketimi, fizyolojik etkileri, hoş tadı, aroması ve sağlık açısından birçok yararı nedeniyle her geçen gün artmaya devam etmektedir. Bu çalışma, Kuzey Irak bölgesinde(Erbil) üretilen ve Avustralya, Ukrayna, Paraguay, Moldova'dan Kuzey Irak'a ithal edilen beş farklı kırmızı et örneklerin de, bazı büyük, mineral ve eser elementlerin konsantrasyonlarının belirlenmesiydi. Kırmızı et örneklerindeki Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, As, Se, Cd, Sb, Hg ve Pb X-Işını Floresans (XRF) spektrofotometresi kullanılarak tayin edildi. Kırmızı et örnekleri katı halde kullanılarak tayin işlemleri gerçekleştirildi. Elde edilen sonuçlara göre, ithal edilen ve Kuzey Irakta üretilen kırmızı et örneklerinddeki elementlerin miktarları karşılaştırıldı. Sonuçların istatistiksel analizi, SPSS proğramı kullanılarak geçekleştirildi. Tayin edilen bazı elementlerin miktarları arasında önemli(P<0.05)bir fark olduğu gözlendi.

Red meat is one of the most needed and necessary foods in the world. For this reason, it has a very important commercial and social value. Meat consumption, physiological effects, pleasant taste, aroma and health due to many benefits continues to increase day by day. This study was to determine the concentrations of some macro, mineral and trace elements in five different red meat specimens produced in northern Iraq (Arbil) and imported from Australia, Ukraine, Paraguay, Moldova to northern Iraq. The red meat samples were characterized using X-ray fluorescence (XRF) spectrophotometer with Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, As, Se, Cd, Sb, Hg and Pb. The red meat samples were assayed in the solid state. According to the results obtained, the quantities of the elements in the red meat samples imported and Northern Irakta were compared. Statistical analysis of the results was performed using the SPSS program. A significant (P <0.05) difference was observed between the quantities of some of the assigned elements.
Irak'ta üretilen ve ithal edilen kırmızı etlerdeki bazı elementlerin XRF tekniği kullanılarak tayin edilmesi ve karşılaştırılması
Keywords: Kimya