SPOR KULÜPLERİ YÖNETİCİLERİNİN PLANLAMAYA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - KARADAĞ, DİLEK (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmada, spor kulüpleri yöneticilerinin, planlama sürecine yönelik görüşlerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu bağlamda sporun insanlar üzerindeki olumlu etkilerinin hızla yayılmaya başlamasıyla beraber, spor yönetimi alanında da farklılaşma ve gelişmeler kendisini göstermiştir. Belirli amaç için kurulan spor yönetimlerinde örgüt ve organizasyonlar açısından daha iyi hizmetler sunmak amacıyla spora özgü değişiklikler yapılması gerekmektedir. Şüphesiz değişikliklerin yapılması planlamalarla mümkün olmaktadır. Spor yöneticileri planlamaya önem vermeli ve planların uygulanması noktasında yetkilerini sonuna kadar kullanmalıdırlar. Araştırmanın evrenini Elazığ ilinde faaliyet gösteren spor kulüpleri, oluşturur. Araştırma doğrudan evren üzerinde uygulanmıştır. Bu çalışmada alan taraması yönteminden faydalanılmıştır. Veri toplama aracı olarak da ölçek kullanılmış ve veriler yüzde, frekans, standart sapma ve ortalama gibi değerlerle çözümlenmiştir. Araştırma sonunda veriler IBM SPSS 21. 0 programında analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda elde edilen verilere göre; spor kulüpleri, hazırlamış oldukları planları, amaçları doğrultusunda kullanabilecekler ve bu planlar sayesinde karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelebileceklerdir. Ayrıca planlamaya ilişkin olarak sunulan çözüm önerilerinin belirlenmesiyle bu alanda yapılacak olan başka çalışmalara katkı sağlanacaktır.

In this study, it is intended to evaluate views of administrators of sport clubs about planning period. In this respect, while positive impacts of sports are expanding so rapidly among people, differentiation and developments about sport administration has been introduced itself also. Need to make changes special to sports among these particularly established administrations to serve better in organizational way. By all means, to do these changes will be possible only with planning. Therefore, sport administrators should give importance to planning and they should use all of their authority to practice them. While the clubs within borders of city of Elazığ had been in the centre of this study only the clubs within borders of Municipality of Elazığ are used as sample. This research practiced on sampling. In this study, we benefited from method of scanning field. Survey had been used as data forth for this study and data solved by values such as percentage, frequency, standard deviation and average. At the end of the research the data analyzed with IBM SPSS 21.0 programs. According to the data gained with this study, sport clubs would be able to overcome their difficulties and would also use the plans which they prepared for their goals through these plans. Also, solving suggestions submitted here -which are- concerning with planning will contribute to other studies will be done in this field.
Evaluation of the opinions of sports clubs administrators related to planning process (Elazig sample)
Keywords: Spor