KEBAN BARAJ GÖLÜ'NDE YAŞAYAN ALBURNUS MOSSULENSİS HECKEL, 1843'DE OTOLİT BİYOMETRİSİ - BÜTÜN, SERPİL (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışmada, Kasım 2011-Aralık 2011 tarihleri arasında Elazığ Keban Baraj Gölü'nde yaşayan Alburnus mossulensis Heckel, 1843 populasyonuna ait 64 adet dişi ve 103 adet erkek bireylerin otolit biyometrisi ile balık boyu, balık ağırlığı arasındaki ilişkiler incelenmiştir.A. mossulensis populasyonunun I.-VII. yaş grubu arasında dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışmada sagittal otolitler kullanılmıştır. Sağ ve sol otolitlerin büyüklükleri (uzunluk, genişlik ve ağırlık) bakımından aralarındaki fark önemsiz (p ? 0,05) olduğu için otolit biyometrisi değerlendirmelerinde sağ sagittal otolitler kullanılmıştır.Elde edilen ortalama otolit uzunluğu değerleri dişi, erkek ve genel populasyonda sırasıyla 1,53 mm, 1,55 mm ve 1,54 mm'dir. Ortalama otolit genişliği değerleri erkek, dişi ve genel populasyonda 1,19 mm olarak tespit edilmiştir. Ortalama otolit ağırlığı değerleri erkek, dişi ve genel populasyonda 1,50 mg olarak tespit edilmiştir.Korelasyon analizi sonuçlarına göre, populasyonda otolit uzunluğu-total boy (r=0,44, r=0,54 ve r=0,45), otolit genişliği-total boy (r=0,35) ve otolit ağırlığı-total boy (r=0,50), otolit uzunluğu- balık ağırlığı (r=0,47), otolit genişliği- balık ağırlığı (r=0,39) ve otolit ağırlığı- balık ağırlığı (r=0,45) arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir.Korelasyon analizi sonuçlarına göre, populasyonda ortalama otolit uzunluğu-yaş grupları (r=0,93), ortalama otolit genişliği-yaş grupları(r=0,86) ve ortalama otolit ağırlığı-yaş grupları (r=0,90) arasında pozitif yönde çok kuvvetli düzeyde ilişkiler tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Alburnus mossulensis, otolit uzunluğu, otolit genişliği, otolit ağırlığı, balık boyu, balık ağırlığı

In this study, the relationships of otolith biometry with the length and weight of Alburnus mossulensis Heckel, 1843 population living in Keban Dam Lake (Elazığ) were investigated between November 2011 and December 2011. For this purpose, 64 female and 103 male individuals were used.It was found that A. mossulensis population distributed in age groups between I and VII. Sagittal otoliths were used in the study. The right sagittal otolith was used for evaluation of otolith biometrics due to be no significant differences (p>0.05) between right and left otoliths in terms of size (length, width and weight).The mean otolith lengths of females, males and all individuals were 1.53 mm, 1.55 mm and 1.54 mm respectively. The mean otolith width of females, males and all individuals were was found to be 1.19 mm. The mean otolith weight of females, males and all individuals was found to be 1.50 mg.According to the results of the correlation analysis, a positive middle level relationship was determined between otolith length-total length (r=0.44, r=0.54 and r=0.45), otolith width-total length (r=0.35) and otolith weight-total length (r=0.50), otolith length-fish weight (r=0.47), otolith width-fish weight (r=0.39) and otolith weight-fish weight (r=0.45) in the population.In addition, a very strong positive relationship was found between otolith length-age groups (r=0.93), otolith width-age groups (r=0.86) and otolith weight-age groups (r=0.90) in the population.Key words: Alburnus mossulensis, otolith length, otolith width, otolith weight, fish length, fish weight.
Otolith biometry at Alburnus Mossulensis heckel, 1843 living in Keban Dam Lake
Keywords: Anatomi; Su Ürünleri; Balıkçılık Teknolojisi