DEĞİŞİK DEPREM BÖLGELERİ VE ZEMİN CİNSLERİNE BAĞLI OLARAK YAPI TEMELLERİNİN EKONOMİK OPTİMİZASYONU - ÇINAR, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi DEĞİŞİK DEPREM BÖLGELERİ VE ZEMİN CİNSLERİNE BAĞLİ OLARAK YAPI TEMELLERİNİN EKONOMİK OPTİMİZASYONU Mehmet ÇINAR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 45 Bu çalışmada; değişik deprem bölgeleri ve farklı zemin cinslerine bağlı olarak en uygun temel sisteminin seçimi ile ilgili analizler yapılmıştır. Analizler iki farklı deprem ve iki farklı zemin durumu olmak üzere dört kombinasyonda yapılmıştır. Çalışmada, beton olarak BS 20 (C 20) çelik olarak BÇHÎ (S 420) kullanılmıştır. Binanın farklı deprem ve zemin durumlanndaki eşdeğer yükleri "x" ve "y" doğrultularında hesaplanmıştır. Hesaplamalar için bilgisayar programları kullanılmıştır. Analizler TS 500 ABYYHY2000 TS 495 ve diğer deprem yönetmeliklerine uygun olarak hazırlanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda örnek olarak seçilen çok katlı bir yapıda farklı deprem ve zemin durumlarına göre binaya etki eden yükler ve hesap neticesinde ortaya çıkan bulgular grafiksel olarak karşılaştırılarak sonuçlar irdelenmiştir. Anahtar KelimeSer : Deprem, Zemin, Yapı temelleri. Ekonomik optimizasyon. VI
The economical optimization of building foundations which is related to varied earthquake regios and ground kinds
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering