MORBİD OBEZ HASTALARDA SERUM ISTHMIN-1 DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - DEMİRBAĞ, MUHAMMET CEMİL (Fırat Üniveristesi, 2024)
Obezite, anormal miktarda fazla yağ dokunun vücutta toplanmasıdır. Uzun zamandan beridir var olan obezite son yıllarda cinsiyet, yaş ve etnik köken dikkate alınmaksızın giderek artan bir toplumsal sorun haline gelmiştir. Önceleri gelişmiş ülkeleri etkileyen bir sorun olan obezite zaman içinde tüm dünyayı etkilemiştir. 1975 yılından itibaren dünya genelinde obez bireylerin sayısı üç katına çıkmıştır. Obezite birçok hastalık için risk faktörüdür. Obezite mortalite ve morbiditeyi de artırmaktadır. Ayrıca psikososyal durumlar üzerinde de olumsuz etkileri mevcuttur. Obezitenin dereceleri hakkında en yaygın kullanılan yöntem vücut kitle indeksi (VKİ) ölçümüdür. Adipokinler adipoz dokudan salınırlar. Adipokinler enerji metabolizmasını ve doku homeostazını parakrin ve/veya endokrin tarzda düzenleyen peptit hormonlardır. Adipokinler metabolik hastalıkların etyolojisinde önemli bir role sahiptirler. Isthmin 1 yeni keşfedilen bir adipokindir. Isthmın-1 molekülü glikoz alımını indükler, insülin direncini iyileştirir ve hepatik steatozu inhibe eder. Adipositlerde isthmin 1 insüline benzer şekilde fosfoinositid 3-kinaz - protein kinaz B yolunu aktive ederek glikoz alımında artışa neden olur. İnsülin adipositlerde önemli bir anti-lipolitik hormondur. Bu nedenle isthmin 1 sinyalinin yağ dokudan yağ asidi salınımını inhibe ederek dolaylı yoldan hepatik lipid birikimini engellediği varsayılmaktadır. Istmin 1 molekülünün etkilerinin tam olarak anlaşılması, birçok metabolik hastalığın tedavisi için bize umut vermektedir. Isthmin 1'e bağlı gelecekteki tedavilerin etkinliği ve güvenirliliği için daha fazla çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Obesity is the accumulation of abnormal amounts of excess fat tissue in the body. Obesity, which has existed for a long time, has become an increasing social problem in recent years, regardless of gender, age and ethnicity. Obesity, which was previously a problem affecting developed countries, has affected the whole world over time. Since 1975, the number of obese individuals worldwide has tripled. Obesity is a risk factor for many diseases. Obesity increases mortality and morbidity. There are also negative effects on psychosocial conditions. Body mass index (BMI) measurement is the most commonly used method to determine the degree of obesity. Adipokines are released from adipose tissue. Adipokines are peptide hormones that regulate energy metabolism and tissue homeostasis in a paracrine and/or endocrine manner. Adipokines have an important role in the ethiology of metabolic diseases. Isthmin 1 is a recently discovered adipokine. Isthmin-1 molecule induces glucose uptake, improves insulin resistance and inhibits hepatic steatosis. In adipocytes, isthmin 1 activates the phosphoinositide 3-kinase - protein kinase B pathway similar to insulin and causes an increase in glucose uptake. Insulin is an important anti-lipolytic hormone in adipocytes. Therefore, it is hypothesised that isthmin 1 signalling indirectly inhibits hepatic lipid accumulation by inhibiting fatty acid release from adipose tissue. A full understanding of the effects of the Istmin 1 molecule gives us hope for the treatment of many metabolic diseases. Further studies are required for the efficacy and safety of future Isthmin 1-dependent treatments.
Investigation of serum isthmin-1 levels i?n morbidly obese patients
Keywords: Genel Cerrahi