COVİD-19 PANDEMİ DÖNEMİNDE TÜRKİYE'DE E-TİCARETTEKİ ARTIŞ - ÇAKMAK, HAVVA (Fırat Üniveristesi, 2022)
2019 Aralık ayında Çin'de meydana gelen salgın ile tüketiciler e-ticarete yönelmiştir. Teknolojinin hızlı gelişmesi ve internet kullanımının artması ticaret şeklini değiştirmiştir. Klasik ticarette alıcı ve satıcı fiziki bir ortamda karşılaşırken bu değişiklik ile birlikte fiziki ortama gerek olmadan ticari faaliyetler için alıcı ve satıcı buluşabilmektedir.2019 yılı aralık ayında Çin' in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılarak salgın halini alan Covid-19 ile birlikte bu değişim hızlanmıştır. Elektronik ticaret; üretici ve tüketicinin internet ortamında buluşup siparişten ödemeye kadar tüm işlemlerinin aynı ortamda gerçekleştirildiği ticaret şeklidir. İnternetin dünyayı ağ gibi sarması ile e-ticaret küresel bir boyut kazanmıştır. Elektronik ticaretin, gelişmesi ve yayılması ile e-ticaretin türleri de değişiklik göstermiştir. Bu çalışmada Türkiye' de Covid-19 salgınıyla birlikte tüketicilerin e-ticarete yönelimlerindeki artış incelenmiştir. Online alışverişte salgın öncesi ve salgın sonrası ürünlerde farklılık olmaktadır. E-ticaretin gelişmesi ile bilgi ve teknolojide de değişim olmaktadır. Covid-19 ile dünya genelinde tüketicilerin alışkanlıklarında farklılık olmuştur. Bireyler, alışveriş alışkanlıklarını değiştirerek farklılaşan şartlara uyum sağlamışlardır. Pandemi, zaten salgın anlamına gelmektedir. Bu nedenle bu durumu ya pandemi diye ya da Covid-19 salgını diye ifade etmemiz gerekir. Bu süreçte e-ticaretin boyutunda gelişme gözlenmektedir. E-ticaret ile ne şekilde alışveriş yapılacağını bilmeyen bireyler bile çevrelerinden aldıkları desteklerle e-ticarete dahil olmuşlardır. Pandemiden en çok etkilenen sektör e-ticaret olmuştur. Salgın süresince gelişim gösteren e-ticaretin salgın sonrasında da gelişiminin devam edeceği düşünülmektedir. İnsanlığın varoluşundan günümüze kadar birçok salgın ortaya çıkmış ve bunların bir kısmı bir bölgeye etki etmişken bir kısmı da tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Covid-19 da günümüzde kendini gösteren ve dünyayı etkisi altına alan bir salgın olma özelliği göstermiştir. Salgınla mücadele etmek için bazı kısmi veya tam kısıtlamalar uygulanmıştır. Bu kısıtlamalar ile insanlar fiziksel ticaretten sıyrılarak e-ticareti tercih etmişlerdir. Bu çalışmanın amacı; Türkiye'de pandemi döneminde e-ticaretin artan önemini istatistiksel verilerle ortaya koymaktır. Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; e-ticaretin tanımı ve gelişimi, e-ticaretin faydaları ve üretici/tüketici açısından değerlendirilmesi incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, pandeminin kavramsal tanımı, pandeminin toplumsal yaşama etkisi, Covid-19 salgınında e-ticaretin önemi, Covid-19 ile artışı olan ürün kategorileri incelenmiş ve Covid-19 sürecinde e-ticaret ile ilgili yapılan literatür çalışmalarına yer verilmiştir.

With the epidemic that occurred in China in December 2019, consumers turned to e-commerce. The rapid development of technology and the increase in the use of the internet have changed the way of commerce. While buyers and sellers meet in a physical environment in classical trade, with this change, buyers and sellers can meet for commercial activities without the need for a physical environment. has accelerated. Electronic trade; It is a form of trade where the producer and the consumer meet on the internet and all transactions from order to payment are carried out in the same environment. E-commerce has gained a global dimension with the internet surrounding the world like a network. With the development and spread of electronic commerce, the types of e-commerce have also changed. In this study, the increase in consumers' orientation to e-commerce with the Covid-19 epidemic in Turkey was examined. There is a difference in pre-epidemic and post-epidemic products in online shopping. With the development of e-commerce, there is also a change in information and technology. With Covid-19, there has been a difference in the habits of consumers around the world. Individuals have adapted to differentiating conditions by changing their shopping habits. Pandemic already means epidemic. For this reason, we need to express this situation either as a pandemic or as a Covid-19 epidemic. In this process, a development is observed in the dimension of e-commerce. Even individuals who do not know how to shop with e-commerce have become involved in e-commerce with the support they receive from their environment. The sector most affected by the pandemic has been e-commerce. It is thought that e-commerce, which has developed during the epidemic, will continue to develop after the epidemic. Many epidemics have emerged from the existence of humanity to the present day, and while some of them have affected a region, some have affected the whole world. Covid-19 has also shown the feature of being an epidemic that manifests itself today and affects the world. Some partial or full restrictions have been implemented to combat the epidemic. With these restrictions, people preferred e-commerce by getting rid of physical commerce. The aim of this study; To reveal the increasing importance of e-commerce during the pandemic period in Turkey with statistical data. This study consists of two parts. In the first part; The definition and development of e-commerce, the benefits of e-commerce and its evaluation in terms of producer/consumer are examined. In the second part of the study, the conceptual definition of the pandemic, the impact of the pandemic on social life, the importance of e-commerce in the Covid-19 epidemic, the product categories that increased with Covid-19 were examined and literature studies on e-commerce during the Covid-19 process were included.
Increase in e- commerce in Turkey during the covi?d-19 pandemic
Keywords: İşletme