ELAZIĞ YÖRESİNDE KULLANILAN BAZI PESTİSİDLERİN SUDAKİ KALINTI DURUMUNUN İNCELENMESİ - CUCİ, YAKUP (Fırat Üniveristesi, 1999)
Bu çalışmada, Elazığ yöresinde son yıllarda kullanılmaya başlanan acephate ve phorate pestisitlerinin UV ışığı ve buharlaşma etkisiyle kalıntı durumları incelendi. Bu amaçla, acephate ve phorate insektisitleri karanlık ortamda iki farklı sıcaklığa ve UV ışığının etkisine maruz bırakıldı. Günlük olarak analizlenen pestisit kalıntıların zamanla meydana gelen kaybolma miktarları ortaya kondu. Phorate'ın sıcaklıkla çok az buharlaşarak azaldığı, sıcaklıkla beraber (30 °C) uygulanan UV ışığının etkisinde phorate daha hızlı bozunarak daha az kalıntı bıraktığı tespit edildi. Acephate'ın özellikle 40 °C'de ve açık ortamda az kalıntı bıraktığı, kapalı ortamda ve 30 "C'de acephate'ta çok az bozunma gözlenmiştir. 30 "C'de UV ışığının etkisiyle acephate'de maksimum bir kayıp gözlenmiştir. Açık ortamda ve 40 "C'de bulunan acephate dördüncü günden itibaren yaklaşık tamamı bozunarak metabolitine dönüşmüştür. ANAHTAR KELİMELER: İnsektisit, Acephate, Phorate, Bozunma, ve UV Işığı, Kalıntı

In this study, the effects of UV light and evaporation on the residues of acephate and phorate pesticides which have been used recently in agricultural land in Elazığ were investigated. The insecticides of acephate and phorate were exposed to different temperatures and UV light in dark ambience. Phorate insufficiently decreased by volatilisation through temperature of 30°C and sufficiently decreased by decomposition under the UV light associated with the same temperature. Acephate decreased significantly at 40 °C and uncovered ambience and decreased at low level under temperature of 30 °C and covered ambience. With the effect of UV light at 30 °C, it was observed that acephate decreased in the maximum level. The all of acephate in the uncovered ambience and temperature of 40°C was degraded and changed to its metabolite after 4 th. day. KEY WORDS: Insecticide, Acephate, Phorate, Decomposition, Ultraviolet light, Residue
An investigation of residues of some pesticides used in Elazığ
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering