ALICE WALKER'IN SEÇILMIŞ ÖYKÜLERINDE SIYAH FEMINIZM'DEN KADINCILIĞA - ERDEM, NİLAY (Fırat Üniveristesi, 2014)
Özgürlükle elde edilen mutluluğun yeri olduğu düşünülen Amerika Birleşik Devletleri çeşitli ırk, köken ve kültürden milyonlarca insana ev sahipliği yapmıştır. Amerikan tarihinin görünen yüzünün arkasında Afro-Amerikalıların, özellikle de zenci kadınların, özgürlük savaşımı bulunmaktadır. Bu çalışma, Siyah Feminizm'in gelişimi ve en önemli Siyah Feministlerden biri olan Alice Walker (1944-)'ın Kadıncı kuramının yanı sıra, 16. yüzyıldan bugüne dek zenci kadınların savaşımlarını anlatmayı amaçlamaktadır. Afro-Amerikan tarihi, kölelikten başlanılarak, ırkçı ve cinsiyetçi Amerika'da zenci kadınların hak ve daha fazla özgürlük edinmek için verdikleri bir dizi savaşıma tanıklık etmiştir. Bu süreçte, Siyah Feminizm, zenci kadınların ırksal ve cinsel kimliklerine kattıkları bir tür temel haline gelmiştir. Walker, 1983'ten beri, Siyah Feminizm'e bazı yeni görüşlerle katkıda bulunarak Kadıncılığı oluşturmuştur. Walker, toplumsal cinsiyet ve ırkı birine kenetlenmiş yapılar olarak algılar ve zenci kadının sorunlarının bu iki yapıdan kaynaklandığını vurgular. Çalışma, Walker'ı önce Siyah Feminist olarak, sonra ise tüm kadınlar için yeni, güçlü bir bilinç ve bakış açısı oluşturan Kadıncılığı yaşayan bir figürü ve destekçisi olarak tanımlamaktır. Alice Walker, 1960'lı yılların Siyah Özgürlük ve Kadın Özgürlük Hareketlerinden hem destek alarak hem de onlara tepki olarak 1973'te Barbara Smith tarafından oluşturulan, Siyah Feminizm'i geliştirerek, her ırktan kadını kucaklayan bir kavram olarak 'Kadıncı' kimliği tüm kadınların benimsemesi gerektiğini vurgulamaktadır. Kadıncı olmasının yanı sıra, Walker; Afro-Amerikan toplumu üzerinde büyük etkisi olan çağdaş Afro-Amerikan kadın yazarlar arasında önde gelen seslerden biri olarak da durmaktadır. Çalışmada; Siyah Feminizm'in ve, beyaz ve zenci ataerkil baskısı altındaki zenci kadınların yaşamının huzuru ile ilgilenen Walker'ın Kadıncılık teorisinin az ve öz bir çerçevesi sunulmaktadır. Walker'ın In Love and Trouble (1973) ve You Can't Keep A Good Woman Down (1981) adlı öykü kitapları onun zenci kadın sorunsalıyla ilgili olarak evrilen düşüncelerini yansıttıkları için seçilmiştir. İlk kitabındaki edilgen, sorunlarını tam olarak algılamayan ve savaşım bilincine sahip olmayan kadın karakterler yerlerini, yazımı Kadıncı teorisini geliştirdiği yıllara denk gelen ikinci kitabında eğitimli ve bilinçli kadınlara bırakmıştır. Bu da Alice Walker'ın düşüncelerini zaman içerisinde geliştirdiğinin göstergesidir. Kadıncılık ve Walker'ın bu bağlamda savunduğu düşünceleri, seçilen öykülerin temel taşını oluşturmaktadır. Bu düşüncelerin yansımaları seçilen öykülerde incelenecektir. Anahtar Kelimeler: Afro-Amerikan kadınlar, zenci kadınların savaşımları, Alice Walker, Siyah Feminizm, Kadıncılık.

The United States of America imagined as a place for happiness through freedom has been home to millions of people of various races, origins and cultures. Behind the apparent face of the American history exists the struggle years of Afro- American people, especially of the black women. This study aims to present the struggles of black women from the 16th century until today, besides the development of Black Feminism and one of the most significant Black Feminists, Alice Walker' s (1944-) 'Womanist' theory. Beginning with slavery, Afro-American history has witnessed a variety of black women's struggles to gain rights and more freedom in the racist and sexist America. During this process, Black Feminism has become a kind of foundation which black women have added to their racial and sexual identities. Walker created Womanism by having contributed to Black Feminism with some new standpoints since 1983. She considers gender and race as interlocked structures and emphasizes that black women's problems result from them. The study describes Walker, firstly as a Black Feminist and then a living figure and supporter of Womanism, which forms a new, thriving consciousness and standpoint for all women of color. Alice Walker improves Black Feminism formed by Barbara Smith in 1973 both by getting support from Black Liberation and Women Liberation Movements of the 1960s and as a reaction to them, she highlights that all women should adopt 'Womanist' identity as a concept embracing all women of color. Besides being a Womanist, Walker also stands out as one of the leading voices among modern Afro-American female authors having great influence on Afro-American community. This study provides a concise framework of Black Feminism and Walker's theory of Womanism concerning peace of black women's life which is under white and black patriarchal dominancy. Walker's short story collections entitled In Love and Trouble (1973) and You Can't Keep A Good Woman Down (1981) were selected as they reflect her changing attitudes about black woman phenomenon. Women characters in the first collection who are passive, incapable of understanding their problems exactly and lack consciousness of struggle are replaced by educated and conscious women in the second collection, the publication of which refers to the period when she developed her Womanist theory. This indicates that she changed her thoughts in time. Womanism and Walker's opinions in this term form the keystone of the selected short stories. The reflections of these thoughts on the selected short stories will be studied. Key Words: African American women, struggles of black women, Alice Walker, Black Feminism, Womanism.
From Black Feminism to Womanism: Alice Walker's selected short fiction
Keywords: İngiliz Dili ve Edebiyatı