SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE WEB 2.0 ARAÇLARIYLA TASARLANMIŞ MATERYALLERİN KULLANIMININ, ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARINA, DERSE YÖNELİK TUTUMLARINA VE MOTİVASYONLARINA ETKİSİ - AVCU, KÜBRA MELİS (Fırat Üniveristesi, 2024)
Teknolojinin günlük yaşamda yaygın bir şekilde kullanılması, gençlerin öğrenme tercihlerini etkilemektedir. Artık öğrenciler, sadece ders kitaplarına ve sınıf içi uygulamalara bağlı kalmak istememekte, aynı zamanda online eğitim platformları, etkileşimli öğrenme materyalleri, sanal gerçeklik uygulamaları gibi dijital araçlardan da faydalanmayı tercih etmektedir. Bu sayede, öğrencilere farklı öğrenme stillerine uygun olarak öğrenme fırsatları sunulmaktadır. Öğretmenlerin sınıf içi aktivitelerde Web 2.0 araçları entegre etmeleri, öğrencilerin daha aktif katılımını teşvik edebilir. Web 2.0 araçları, interaktif öğrenmeyi destekleyerek öğrencilerin ders materyalleriyle etkileşimini artırabilir. Web 2.0 araçlarının Sosyal Bilgiler dersinde kullanımı, öğrencilerin daha etkileşimli ve katılımcı bir öğrenme deneyimi yaşamalarını sağlayabilir. Sanal sınıflar, bulmacalar, sosyal medya platformları, etkileşimli haritalar ve zihin haritaları gibi araçlar, öğrencilerin sınıf içinde ve dışında birbirleriyle iletişim kurmalarını ve fikir alışverişi yapmalarını sağlayabilir. Bu çalışmada Web 2.0 araçlarıyla tasarlanmış materyallerin 7. sınıf Sosyal bilgiler dersi kültür ve miras öğrenme alanında kullanımının öğrencilerin başarılarına ve sosyal bilgiler dersine yönelik tutum ve motivasyonlarına etkileri detaylı bir şekilde araştırılıp incelenmiştir. Çalışmada, deneysel desenlerden ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma 2023-2024 eğitim-öğretim yılı Elâzığ merkez ilçesine bağlı olan bir devlet ortaokulunda 7. sınıf sosyal bilgiler dersi "Kültür ve Miras" öğrenme alanında başarı testi, tutum ölçeği ve motivasyon ölçeği öntest- sontest olarak deney ve kontrol grubuna uygulanmıştır. Araştırmada 29 öğrenci deney grubunda, 29 öğrenci de kontrol grubunda olmak üzere toplam 58 öğrenci ile çalışılmıştır. Araştırma sürecinde elde edilen nicel verilerin istatistiksel analizleri SPSS programı yardımıyla bağımsız t testi ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda Web 2.0 araçlarının kullanımının sosyal bilgiler dersi kültürel miras konularının öğretimi üzerinde deney grubunda olumlu etkiler bıraktığı görülmüştür. Deney grubu ile kontrol grubu arasında yapılan karşılaştırmalar, Web 2.0 araçlarının kullanımının öğrencilerin kültürel miras konularını daha etkili bir şekilde öğrenmelerini sağladığını ve derse yönelik başarı tutum ve motivasyonlarını artırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca dersin monotonluğunu azalttığı ve öğrencilerin dikkatini daha fazla çektiği sonucuna varılmıştır. Bu bulgular, öğretim yöntemlerinin geliştirilmesi ve öğrencilerin daha etkili bir şekilde öğrenmelerini sağlamak için eğitimde teknolojinin entegrasyonunun ve Web 2.0 araçlarının kullanımının ne kadar değerli ve etkili olduğunu göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Dersi, Kültür ve Miras, Eğitim Teknolojisi, Web 2.0 Araçları.

The widespread use of technology in daily life is influencing the learning preferences of young people. Students are increasingly choosing to utilize digital tools such as online education platforms, interactive learning materials, and virtual reality applications, in addition to traditional textbooks and classroom activities. These tools offer learning opportunities that cater to various learning styles. Integrating Web 2.0 tools in classroom activities can encourage more active participation among students. These tools enhance interactive learning by increasing students' engagement with course materials. Using Web 2.0 tools in Social Studies classes can provide a more interactive and participatory learning experience. Tools such as virtual classrooms, puzzles, social media platforms, interactive maps, and mind maps facilitate communication and idea exchange among students both inside and outside the classroom. This study has thoroughly investigated and analyzed the effects of materials designed with Web 2.0 tools on the academic success and attitudes towards Social Studies classes, as well as the motivation of students, within the learning area of culture and heritage in a 7th-grade Social Studies course. The study employed a quasi-experimental design with pre-test and post-test control groups. Conducted during the 2023-2024 academic year at a public middle school in the central district of Elâzığ, the study involved administering achievement tests, attitude scales, and motivation scales as pre-tests and post-tests to experimental and control groups. A total of 58 students participated, with 29 in the experimental group and 29 in the control group. Statistical analyses of the quantitative data obtained during the research process were conducted using independent t-tests with the aid of the SPSS program. The findings revealed that the use of Web 2.0 tools had positive effects on teaching cultural heritage topics in the experimental group. Comparisons between the experimental and control groups showed that the use of Web 2.0 tools enabled students to learn cultural heritage topics more effectively and enhanced their achievement, attitudes, and motivation towards the class. Additionally, it was concluded that these tools reduced the monotony of the class and captured the students' attention more effectively. These findings demonstrate the value and effectiveness of integrating technology and using Web 2.0 tools in education to improve teaching methods and enhance students' learning experiences. Keywords: Social Studies Class, Culture and Heritage, Educational Technology, Web 2.0 Tools
The impact of using materials designed with web 2.0 tools in social studies classes on students' academic achievement, attitudes towards the course, and motivation
Keywords: Eğitim ve Öğretim