Sporcularda Görülen El Falanks Kırıkları, - Çatıkkaş, F., Yücel, A. S., Yaman, Ç., Hergüner, G., Kılıç, B. (My University, 2014)
Sporcunun kariyerini etkileyebilen, falanks kırıkları daha çok spor yaralanmaları sonucu oluşur ve oldukça sık görülen yaralanma tipidir. Falanks kırıkları akut travmalara bağlı veya sporun türüne göre elin aşırı kullanımı ve zorlanması sonucu oluşur. Falanks kırıkları tüm spor yaralanmaları içerisinde %3 ila %25 oranında görülür. Özellikle voleybol, hentbol, basketbol, boks, rugby, tırmanma, doğa sporları ve kış sporlarında (kayak, paten, snowboard vb.) sıkça görülebilmektedir. Klinik bulgu olarak ilk aşamada parmak eklemlerindeki deformite, dolaşım bozukluğu, parmakların postürü, duyu kaybı, ödem, ciltte renk değişiklikleri ve fonksiyon kaybı görülebilir. Falanks kırıklarının tedavisi amatör, profesyonel sporcular ya da sedanterler için aynıdır. Ancak sporcular açısından endikasyonlar, ameliyat sonrası tespit süresi ve bakım ile spora dönüş süresi daha da önemlidir. Bu kırıkların tedavisinde amaç sporcuyu olabildiğince erken spora döndürmek ve tekrarlama olasılığını en aza indirmektir. Sporcularda görülen Falanks kırıklarının tedavisi sırasında yapılan spor şekli, oyuncunun spor ortamındaki konumu, seviyesi ve elini kullanma sıklığı dikkate alınmalıdır. Falanks kırıklarında konservatif veya cerrahi tedavi uygulanabilir. Sporcuların el ve parmak fonksiyonlarını yaralanma sonrası bir an önce geri kazanabilmeleri için erken mobilizasyon ve rehabilitasyon da önemlidir. Uygulamalarımızın tamamının konservatif ve lokal anestezi ile yapılan vakalardan oluştuğu çalışmamızda; çeşitli tarihlerde tedavi ettiğimiz 278 el falanks kırıklı sporcu hastamızın (Şekil 10, Şekil 11, Şekil 12, Şekil 13, Şekil 14), uyguladığımız çeşitli konservatif ve cerrahi yöntemlerle, ortalama 3.6 haftada spora dönüşünü sağladık.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Sporcu; Kırık; El; Falanks; Spor Yaralanması