ÇOCUK KÜLTÜRÜ VE DİJİTAL OYUNLAR: ELAZIĞ FMD KURSU ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ÇALIŞMA - GÜLÇEK, EDA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Oyun, en basit şekilde zamanın eğlenceli geçirilmesi için yapılan her türlü faaliyet şeklinde tanımlanabilecek geniş kapsamlı bir kavramdır. Oyun kavramı ile çocuk kavramı birbirinden ayrı düşünülemeyen iki kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Zaman içerisinde toplumsal hayatta yaşanan gelişmeler oyunun niteliğinde bir değişim meydana getirmiş ve oyunlar sanal ortamlarda oynanabilir hale gelmiştir. Dünyanın her bir tarafına yayılan ve günümüzde oldukça etkili olan dijital araçlar toplumun büyük kesiminin ilgi odağındadır. Her kesimin ilgi alanına girebilen bu araçlardan oynanan dijital oyunlar sunduğu imkânların fazlalığına bağlı olarak erkek çocuklar tarafından daha çok oynanmaktadır. Bu nedenle bu araştırmada dijital oyunları oynamanın erkek çocukların hayatında nasıl bir etkide bulunduğu ele alınmıştır. Dijital oyunları oynayan erkek çocuk sayısının artması ve erkek çocukların oyunlardan daha fazla etkilenmeleri nedeniyle bu konu giderek önem kazanmaktadır. Toplumsal yapıdaki konumları, sorumlulukları da düşünüldüğünde, dijital oyunların erkek çocukları ne şekilde etkilediği merak konusu olmaktadır. Bir çocuk kültürü olan oyun ve günümüzde geçirdiği değişimler ile ortaya çıkan dijital oyunların etkileri üzerine yapılan çalışmada örneklem grubu 30 erkek çocuk olarak belirlenmiştir. Literatür taraması, görüşme tekniği kullanılarak toplanan verilerle araştırma teorik ve uygulama olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır. Bu şekilde elde edilen veriler sosyolojik açıdan değerlendirilmiştir.

The game is a comprehensive concept that can be defined as any kind of activity for the simple enjoyment of time. The game concept and the child concept emerge as two concepts that are not considered separately. Over time, developments in social life brought about a change in the nature of the game, and games have become playable in virtual environments. The digital tools that are spread all over the world and are very influential today are the focus of the larger segment of society. Digital games played out of these vehicles, which can be of interest to every segment, are played more often by boys depending on the availability of facilities. For this reason, in thos research how digital games are played in boys life is discussed. This issue is becoming increasingly important as the number of boys playing digital games increases and boys are more influenced by games. When considering the positions in the social structure and responsibilities, it is also a question of how digital games affect boys. The sample group is defined as 30 boys in the study on the effects of digital games which is a child culture game and the changes that it is experiencing today. Literature search is divided in two parts, theoretical and practical, using the interview technique. The data obtained in this way have been evaluated from a sociological point of view.
Children's culture and digital games: A sociological study on Elazığ FMD course students
Keywords: Sosyoloji