DİREKT EVAPOPARATİF SOĞUTMA - AYDOĞMUŞ, DUYGU (Fırat Üniveristesi, 1996)
Bu çalışmada., yeni bir tıp soğutma sistemi incelenmektedir. Laboratuar ölçekli bu model sistemde, yatayda ekseni etrafında dönen, tel ağdan ibaret silindırik bir tambur bulunmaktadır ve bu tambur bir su deposuna hafifçe batıktır,' Alttaki su deposunda bulunan 340 mililitre musluk suyu, 500 Watt'lık bir elektrik direnci ile ısıtılmaktadır, Teller, depodaki suya temas sırasında ıslanmakta ve tel-ağ üzerinde yüzey gerilmesi sonucu bir su zarı oluşmaktadır.. Isıl kapasitesinden yararlanmak üzere, teller ısıl iletkenliği yüksek kalın metal malzemelerden seçilmiştir, Ağa ve sisteme gönderilen ve tambur eksenine dik doğrultuda akan hava, su zarlarını parçalamakta ve böylece ısı transferi için daha büyük bir temas yüzeyi elde edilmektedir.IV Deneyler farklı gözenek büyüklüğüne sahip ağlar ile farklı hava debileri ve farklı tambur devirleri için tekrarlanmış; herbir deneyin başlangıç ve bitiminde havanın sisteme giriş ve çıkışındaki yaş ve kuru termometre sıcaklıkları ve depodaki su sıcaklığı ölçülmüştür. Anahtar Kelimeler; Soğutma Kuleleri, Evaporatif Soğutma, Isı Değiştirgeçleri.

In this study a model of a new type of cooling system Is investigated. The system comprises of a cylinderical wire-mesh drum revolving around its axis, slightly submerged into a water reservoire.The air flow which is blown through the mesh and the system perpendicular to the drum axis, bursts the water film thus creating a larger surface of contact to cause heat transfer from water to air. The water reservoire below contains 340 mil i liters of tap water and is heated by an electrical resistance of 500 Watts. The amount of evaporated water which leaves the system with the air flow is too small; hence it is neglected.VI The experiments are made for different rates of air, different sizes of the grids, and different rotations of the drum. In the beginning and at the end of a session water temperatures are measured as well as the dry and wet bulb temperatures of the flowing air. Key Words: Cooling Towers, Evaporative Cooling, Heat Exchangers.
Direct evoporative cooling
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering