İNFERTİL ÇİFTLERDE "SWİM-UP" İŞLEMİNİN SONUÇLARI - SÖZEN, REFİK (Fırat Üniveristesi, 1992)
SONUÇ VE ÖZET Bu çalışmada Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.B.D. polikliniğine 1989 Ocak -1992 Mayıs tarihleri arasında başvuran ve çeşitli etyolojili 66 infertil hastaya swim-up metodu ile IUI uygulanmış ve bu yöntemin gebelik oranını arttırıp arltırmadığı ayrıca semen parametrelerini düzeltip düzeltmediği tartışılmıştır. İntravaginâl ve intraservikal inseminasycn kolay ucuz ve muayenehane koşullarında yapılmasına rağmen IUI' a göre daha az gebelik oranı oluşturduğundan son yıllarda swim-up metodu ile IUI sık kullanılmaktadır. Swim-up metodu ile lUI'nun %30 oranında gebelik meydana getirdiğini gördük. IUI nispeten kesin endikasyonlu (örneğin servikal faktör infertiliieli) ve IVF programına motive edilmiş çiftler için ayrılması gereken bir tedavidir. IUI ûligospermili erkekler için tüm konsepsiyon oranını belirgin olarak arttırmada etkili görülmemesine rağmen IUI ile gebelik bildirilmiştir. Tedavi peryodu en az 6 siklus olmalıdır/Tedaviye başlamadan önce hastalara riskleri ve gebelik oranları tam olarak anlatılmalıdır. Bugün kabul edilen görüş iyi seçilmiş hastalarda, iyi hazırlanmış semen ve tam ovulasyon zamanında yapılmış IUI sonucunda canlı bir gebelik meydana getirilebileceğidir. 63
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Obstetrics and Gynecology