YEREL MEDYA VE GÜVENİLİRLİK ALGISI: ELAZIĞ YEREL MEDYASI ÖRNEĞİ - IŞIK, EJDER EDİZ (Fırat Üniveristesi, 2023)
İletişim biliminin geçmişten günümüze üzerine çalışmalar yapılan en önemli konularından biri güvenilirliktir. Güvenilirlik alanındaki araştırmalar daha önceleri genel olarak ikna edici iletişim sürecinde kaynak güvenilirliği üzerine odaklanırken yeni literatür, farklı medya kanallarına atfedilen güvenilirlik algısındaki değişiklikleri incelemiştir. Başka bir deyişle, medya ve haberin güvenilirliği sürekli olarak bilim adamlarının ilgisini çekmekte ve farklı yönleri araştırma konusu olmaktadır. Bu bağlamda Elazığ ilinde ikamet eden yerel medya kullanıcılarının Elazığ yerel medyası ve medyaya olan güvenilirlik algısı temelinde düşünceleri saha araştırmasıyla sorgulanmıştır. Çalışmaya konu olan veriler Elazığ ilinde ikamet eden 400 kişiden online ve yüz yüze anket tekniğiyle elde edilmiştir. Çalışma verileri ışığında çalışmaya katılanların her zaman bilgi/haber alma ihtiyacı hissettikleri görülmüştür. Katılımcıların bilgi/haber almak için en çok kullandıkları haber alma aracı sosyal medya, internet ve televizyondur. Çalışma sonucunda katılımcıların, sosyal medya ve televizyon haberlerine de daha çok güven duydukları ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler: Medya, Haber, Güvenilirlik, Elazığ.

One of the most important topics in communication science that has been studied from past to present is reliability. While research in the field of credibility has previously focused generally on source credibility in the persuasive communication process, more recent literature has examined changes in perceptions of trustworthiness attributed to different media channels. In other words, the reliability of media and news constantly attracts the attention of scholars and is the subject of research on different aspects of reliability. In this context, the opinions of local media users residing in Elazığ province were questioned through field research on the basis of Elazığ local media and their perception of reliability towards the media. The data subject to the study was obtained from 400 people residing in Elazığ province using online and face-to-face survey techniques. In the light of the study findings, it was found that the participants always felt the need to receive information/information. The news media that participants use most to get information/news are social media, internet and television. Participants who attribute a significant level of trust to social media also have more trust in social media and television news. Keywords: Media, News, Reliability, Elazığ.
Local media and perception of credibility: The case of Elazığ local media
Keywords: Gazetecilik; İletişim Bilimleri; Sosyoloji