BOSENTAN'IN(EENDOTHELİN A-B ANTAGONİSTİ) STRANGÜLE KOLON OBSTRÜKSİYONLARINDA REZEKSİYON PRİMER ANASTOMOZ GÜVENLİĞİNE VE İNTRAABDOMİNAL ADEZYON OLUŞUMUNA ETKİSİ - ESEN, KAZIM (Fırat Üniveristesi, 2004)
l.OZET Strangüle kolon obstrüksiyolu hastalarda rezeksiyon primer anastomoz riskli olmakta ve mortalite oranı yapılan yeni çalışmalara rağmen %30-50'lere kadar çıkmaktadır. İskemi oluşturan olaylar adezyon etiyolojisinde en fazla rol alan faktörlerdir. Strangüle kolon obstrüksiyonunda endotelin artmaktadır. Endotelin şimdiye kadar tanımlanmış en güçlü endojen vazokonstrüktördür. ET-A ve ET-B resöpterlerini bloke eden bosentamn barsak mukozası kan akımım arttırarak rezeksiyon primer anastomoz sonrası anastomoz güvenliğine olumlu etki edeceğini ve intraabdominal adezyon oluşumunu azaltabileceğini düşünerek bu çalışmayı planladık. Çalışmamızda ortalama ağırlığı 180-240 gr olan 30 adet Wistar Albino türü dişi sıçan kullanıldı. Denekler 3 gruba ayrıldı. Grup l'e (kontrol grubu) orta hat laparatomi sonrası pelvik peritonun 2,5 cm üzerinden sol kolona tam kat rezeksiyon sonrası uç uca anastomoz yapıldı. Sağ karın duvarında 20x15 mmlik alandaki periton çıkarılıp açıklık sütürize edilerek batın kapatıldı. Grup 2'ye sol kolonun 2-3 cmlik kısmında strangüle obstrüksiyon oluşturulduktan sonra proksimal ve distalden kanlanması iyi olan bölgelerden rezeksiyon yapılıp grup l'e yapılan işlemler yapıldı. Grup 3 'e grup 2'ye yapılan tüm işlemler yapıldıktan sonra, strangülasyondan yarım saat önce ve anastomoz yapıldıktan sonra intraperitoneal 5 mg/kg bosentan verildi. Diğer gruplara ise serum fizyolojik verildi. Postoperatif 6. günde relaparatomi yapılarak anastomoz hattında doku hidroksiprolini, adezyon oluşumu, anastomoz patlama basınçları ve histopatolojik değerlendirme yapıldı. Doku hidroksiprolin düzeyleri grup 3'de grup 1 ve grup 2'ye göre yüksek tespit edildi (p< 0.001). Bosentan verilen grupta makroskopik adezyon skoru değerleri diğer iki gruba göre anlamlı olarak daha düşüktü (p< 0.05). Birinci grupta ortalama anastomoz patlama basınç değeri 200 mmHg, ikinci grupta 164 mmHg, üçüncü grupta ise 240 mmHg olarak belirlendi ( p<0.05 grup 1-3, p<0.001 grup 2-3). Histopatolojik bulgular üç grup içinde değerlendirildiğinde barsak dokusunda iyileşme skoru, (p<0.05 grupl-3, grup 2-3) barsak dokusunda peritonit skoru düzeyleri (p<0.05 Grup 1-2) ve barsak dokusunda kolit derecesi düzeyleri ( p<0.05 Grup 1-2, grup2-3) açısından fark istatiksel olarak anlamlı idi. Sonuç olarak bosentamn strangüle kolonik obstrüksiyon sonrası rezeksiyon primer anastomozda anastomoz güvenliğini arttırdığı ve adezyon oluşumunu azalttığı görülmüştür. Anahtar kelimeler: Strangülasyon, adezyon, endotelin,bosentan viii
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Genel Cerrahi; General Surgery