DEPO KISMINDA FAZ DEĞİŞTİREN MADDE BULUNAN GÜNEŞ ENERJİLİ SU ISITMA SİSTEMİNİN TASARIMI VE ISIL PERFORMANSININ İNCELENMESİ - GÜRTÜRK, MERT (Fırat Üniveristesi, 2011)
Yenilenebilir enerji kaynakları arasında güneş enerjisi ilk sıralarda yer almaktadır. Fakat her sezon ve her zaman kullanılabilir değildir. Bu yüzden, güneş enerjisini farklı yöntemlerle depolamak önemlidir. Termal ısı depolamanın popüler yöntemlerinden biri de Faz Değiştiren Madde kullanmaktır. Bu maddelerin ısı depolama kapasiteleri yüksektir.Bu çalışma, Elazığ ilinde ve güneş ışınımının düşük olduğu Kasım ayında yapılmıştır. Kollektörlerin eğim açısı, ticari olarak kullanılan güneş enerjili su ısıtma sistemlerinin kollektör açıları ile aynı eğim açısı olan 38o'dir. Sıcak su tankının sıcak su ve yalıtım malzemesi arasına FDM'nin bırakılacağı bir depo yapılmıştır. Bu depoya, iki farklı saf FDM'nin karışımı ile elde edilen FDM konulmuştur. Sistem kollektör ile sıcak su deposu sıcaklıklarını göz önünde bulundurarak sistemi aktif ve pasif duruma getirecek bir otomasyon sistemi ile desteklenmiştir.Sistemin FDM'li ve FDM'siz olarak enerji, ekserji analizleri yapılmıştır. Bu analizin sonuçları, FDM'li deponun, FDM'siz depodan, daha fazla ısı depolayabildiğini göstermiştir.

Solar energy is one of the most important renewable energy sources but it is not available every time and every season. Thus, it is important to store solar energy in different way. One of the popular methods of thermal heat storage is using of phase change materials. They have large thermal energy storage capacity.This study has been performed in province of Elazığ in november when solar radiation is low. The real solar water heating system and collector was chosen with 38o inclination angle. Its tank unit was modified to install PCM between insulation and hot water parts. In this part, two different PCM was mixture to obtain eutectic PCM. The system is supported by an automation system that it decides the system as active and passive between collector and storage unit.As a results, energy and exergy analysis were performed for both PCM and without PCM. It is shown that PCM is more efficient than without PCM.
Investigation and design of performance of a solar water heating system with phase change material in tank unit
Keywords: Enerji