AISI 304 ÖSTENİTİK PASLANMAZ ÇELİĞİN ILIK İŞLEM SICAKLIĞINDA DELME İŞLEMİ OPTİMİZASYONU - DEMİRELLİ, UĞUR (Fırat Üniveristesi, 2023)
AISI 304 östenitik paslanmaz çelikler mekanik özelliklerinden dolayı endüstride yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Yapılan araştırmalar ve endüstri gözlemlerine bakıldığında bu çeliklerin işlenmesinde birçok imalat problemlerinin oluştuğu ve kesme parametrelerinin bu işlemeleri önemli derecede etkilediği görülmüştür. Bu çalışmanın amacı talaşlı üretimim önemli uygulamalarından olan delik delme işleminde AISI 304 östenitik paslanmaz çelikler için optimum kesme parametreleri belirleyerek bu çeliklerin işlenmesinde maksimum üretim verimi elde etmektir. Deneyler AISI 304 çelik malzeme için ılık sıcaklık olan 300, 400 ve 500 °C de ve farklı kesme parametreleri kullanılarak yapılmıştır. Deneylerde delme parametresi olarak devir için 955, 716 ve 515 dev/dak, ilerleme için ise 0.24, 0.12 ve 0.06 mm/dev değerleri kullanılmıştır. Deneyler sonucunda uygulanan ılık işlem sıcaklığıyla birlikte numunelerin sertlik değerinde düşmeler olduğu görülmüştür. 500 ?C sıcaklıktaki en düşük yüzey pürüzlülüğü 0,06 mm/dev, 955 dev/dak parametrelerinde elde edilmiştir. 400 ?C sıcaklıktaki en düşük yüzey pürüzlülüğü 0,24 mm/dev, 515 dev/dak parametrelerinde elde edilmiştir. 300 ?C sıcaklıktaki en düşük yüzey pürüzlülüğü 0,12 mm/dev, 515 dev/dak parametrelerinde elde edilmiştir.

AISI 304 austenitic stainless steels are widely used in industry due to their mechanical properties. According to the researches and industry observations, the control of these steels caused by many manufacturing problems and the cutting parameters have largely preserved these processes. The aim of this study is to determine the optimum cutting parameters for AISI 304 austenitic stainless steels in hole drilling, which is one of the important applications of machining, and we can achieve maximum production in the potential of these steels. The experiments were carried out for AISI 304 steel material at warm temperatures of 300, 400 and 500 °C and using different cutting properties. In the experiments, 955, 716 and 515 rpm were used as cutting parameters and 0.24, 0.12 and 0.06 mm/rev values were used for feed rate. The results of the experiments were recorded that the values of the samples decreased with the applied warm processing temperature. The lowest surface roughness at 500 ?C temperature was obtained at 0.06 mm/rev, 955 rev/min parameters. The lowest surface roughness at 400 ?C temperature was obtained at 0.24 mm/rev, 515 rev/min parameters. The lowest surface roughness at 300 ?C temperature was obtained at 0.12 mm/rev, 515 rev/min parameters.
Optimization of driling process in AISI 304 austenitic stainless steel at warm processing temperature
Keywords: Makine Mühendisliği