Gençlik ve spor taşra teşkilatı personelinin eğitim ve medeni durumunun iş doyumu üzerine etkisi - Ramazanoğlu, Fikret; Demirel, Erkan T.; Özer, Arzu; Altungül, Oğuzhan; Ramazanoğlu, Mustafa Oğuz (My University, 2005)
Bireylerin tek başlarına gerçekleştiremeyecekleri amaçlarını başkalarıyla bir araya gelip grup olarak çaba, bilgi ve yeteneklerini ortak faydaya ulaştıran iş bölümü ve düzen olan örgütler (Şimşek, 1999: 28), insanlar tarafından kendi yetersizliklerini yenmek için kurulmuşlardır. (Hicks, 1975: 11) Örgütteki ilişkiler genellikle karşılıklı hizmet temeline dayalı işlevsel bir ilişkidir. İşlevsel bir ilişkide, karşılıklı hizmet, yardımlaşma, dayanışma, güven ve destek esastır (Başaran, 1982: 208). Çalışanların işlerine ve işyerlerine karşı tutumlarıyla ilgili araştırmaların temelde çok önemi vardır. Bu araştırmalar sayesinde insan kaynakları ve onların en etkili biçimde kullanılması konusundaki bilinç artmakta, tutumların olumlu yönde geliştirilmesi ve değiştirilmesi elde edilebilmektedir. (Ramazanoğlu, 2001) Bu bağlamda, sporda elit seviyede hizmet sunabilme, kaliteli bir yönetim tarzını başarı ile uygulayabilmesi ve uyumlu bir birlikteliğin tesis edilebilmesi için en üst düzeyde bir hoşnutluğun sağlanabilmesi gerekmektedir. (Ramazanoğlu vd., 2002) Bu çalışmanın amacı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatı personelinin hoşnutluk seviyelerini ortaya çıkararak, işlerinden duydukları memnuniyeti tespit etmek ve çalışanlar açısından değerlendirmesini yapmaktır. Bu bağlamda, söz konusu illerdeki personelin bakış açısı temel alınarak, eğitim ve medeni durumlarına göre hoşnutluk düzeyleri incelenmiştir. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatlarından Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Malatya ve Elazığ İl Müdürlüklerinde çalışan 56 personele Minnesota İş Doyum Ölçeğinin kısa formu uygulanmıştır. Anket uygulamasından elde edilen veriler SPSS’de değerlendirilmiş ve frekans analizi ve puan hesaplaması yapılmıştır.
Bildiri - Yayımlanmamış
Keywords: İş tatmini; Gençlik; Spor