KİR VE TOZLANMANIN FOTOVOLTAİK SİSTEM VERİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - GÜRBÜZ, DOĞAN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Enerji, bir ülke için kalkınma, gelişme, refah ve yaşam kalitesi anlamına gelen hayati öneme sahip bir konudur. Har canlının hayatını devam ettirebilmek için enerjiye ihtiyacı olduğu gibi, toplumlarında varlıklarını sürdürebilmesi, kurmuş oldukları tesisleri, fabrikaları ve makineleri çalıştırabilmeleri için enerjiye ihtiyacı vardır. Dünyada nüfus artışı, şehirleşme, sanayileşme ve teknolojinin yaygınlaşmasına paralel olarak enerji tüketimi de sürekli artmaktadır. Artan enerji talebiyle beraber fosil yakıtlar hızla tükenmektedir. 2050'li yıllara gelindiğinde petrolün tükenme noktasına geleceği varsayılmaktadır. Doğalgaza 2070, kömüre ise 2150 yılına kadar ömür biçilmektedir. Bunun yanında fosil yakıtların kullanılması çevremize olan olumsuz etkileri beraberinde getirmiştir. Bu sebepten dolayı yenilenebilir enerji kaynaklarına talep artmıştır. Yenilenebilir enerji kaynakları çevreyi kirletmeyen temiz enerji kaynaklarıdır. Bu tezde de yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik (PV) sistemlerin veriminin kir ve tozlanmadan nasıl etkilendiği araştırılmıştır. Sekiz adet panelden dört adedinin yatayla yapmış olduğu açı 0o ve diğerlerinin yatayla yapmış olduğu açı 30o olarak ayarlanmıştır. Her dörtlü grupta panellerden biri hiç temizlenmezken, biri her gün, biri haftada bir, biri ayda bir temizlenmiştir. Elazığ ilinde yapılan bu araştırmada 6 ay boyunca panellerin her gün açık devre gerilimi, kısa devre akımı ölçülerek gücü hesaplanmıştır. Nihai olarak temizlenme periyodu ve güneşin geliş açısının panellerin verimine olan etkileri incelenerek en ideal temizlenme periyodu tespit edilmeye çalışılmıştır.

Energy is a vital issue that means development, prosperity and quality of life for a country. Every creature needs energy to survive. They need energy to run their assets in their communities, to operate their facilities, factories and machines. In parallel with the population increase, urbanization, industrialization and the spread of technology in the world, energy consumption is continuously increasing. Along with increased energy demand, fossil fuels are rapidly depleting. By the 2050s, it is assumed that oil will come to the extinction point. The natural gas will be consumed in 2070, and the life of the locust is until 2150. However, the use of fossil fuels has brought negative effects to the environment. As a result, demand for renewable energy sources has increased. Renewable energy sources are clean energy sources that do not pollute the environment. In this thesis, it was investigated how the efficiency of photovoltaic (PV) systems, which convert solar energy from renewable energy sources into electrical energy, is affected by dirt and dust. The angle at which the four panels are installed horizontally is set to 0 ° and the angle at which the others are installed horizontally is set to 30 °. In every quadruple group, one of the panels was never cleaned, one was cleaned every day, one was cleaned every week, and one was cleaned every month. In this research made in Elazığ province, open circuit voltage, short circuit current were measured and power were calculated every day for 6 months. The effects of the cleaning period on PV panel's power were investigated. It was tried to determine the ideal panel angle and cleaning period as final.
Effect of dirt and dusting on photovoltaic system yield
Keywords: Enerji