Cam elyaf katkılı disk fren balatalarında zaman sıcaklık sürtünme katsayısı ilişkisinin incelenmesi - Mutlu, İbrahim; Öner, Cengiz; Koç, Recep (My University, 2005)
Otomotiv frenlerinde kullanılan balatalar birçok maddenin bileşiminden yapılır. Bir fren balatasından istenilen temel özellikler, standartlara uygun aşınma direnci, sürtünme katsayısıdır. Bunlara ilave olarak ekonomik olmalıdır. Frenleme sırasında sürtünme nedeniyle fren balataları aşırı ısınmaktadır. Aşırı sıcaklık nedeniyle balataların frenleme performansı değişebilmekte veya balatalar mekanik deformasyona uğramaktadır. Fren balatalarında temel yapı elemanı olarak kullanılan asbestin çevre kirliliği ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle son zamanlarda asbestsiz fren balatası üretimi artmıştır. Bu çalışmada üretilen fren balatasında cam elyaf kullanılmıştır. Test düzeneğinde sürtünme katsayısı-sıcaklık değişimi ve aşınma deneyleri yapılmıştır. Üretilen fren balatalarının deneylerinden elde edilen sonuçlar tüm etkenler dikkate alınarak değerlendirilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test