DL-ALFA-LİPOİK ASİT, DL-ALFA-TOKOFEROL VE L-ASKORBİK ASİTİN BAZI MAYA HÜCRELERİNİN LİPİD BİLEŞENLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ - VANLI, NAGEHAN SELCEN (Fırat Üniveristesi, 2001)
YÜKSEK LİSANS TEZİ DL-a-LİPOİK ASİT, DL-a-TOKOFEROL VE L-ASKORBİK ASİTİN BAZI MAYA HÜCRELERİNİN LİPİD BİLEŞENLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Nagehan Selcen VANLI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabil im Dalı 2001. Sayfa: 56 Araştırmamızda, askorbik asit, a-Tokoferol ve AA6P'nin antioksidan etkileri,S'. cerevisiae. C. glabrata, C. tropicalis ve T. holmi 'nin hücre kültürü ortamında H202 (HPO) karşı incelendi..V. cerevisiae kültüründe en etkili antioksidan karışımların, a-TOK. AA+TOK + a-LA. AA6P+aTOK+cx-LA ve AA+aTOK + a-LA AA6P karışımların etkili olduğu bulundu (P<0.()01)..S', cerevisiae' nin şarap mayası şuşu ile yapılan çalışmada lipid miktarının AA6P. «TOK. ve AA + aTOK + a-LA gruplarında kontrol grubuna göre arttığı (P<0.00l). HPO grubunda ise azaldığı belirlendi. C. glabrata ve C. tropicalis kültürlerinde, en etkili antioksidan karşımın AA+a- TOK+a-LA karışımı ile AA olduğu tespit edildi. T. holmi kültüründe ise AA. a TOK. a-LA ile AA-ta-TOK+u- LA+AA6P karışımın etkili olduğu saptandı. C, glabrata' nın hücre pelletinde lipid miktarı AA6P+a-LA+a- TOK+HPO grubunda belirgin düzeyde arttığı (P < 0.001). diğer gruplarda ise azaldığı belirlendi. C, tropicalis hücre pelletinde ise. AA+a-LA+ a-TOK+HPO ve a-TOK+HPO gruplarında kısmen artış olduğu hakle, diğer gruplarda azalma olduğu saptandı (p<0.05). T. holmi hücre pelletinde ise lipid miktarı AA6P+HPO grubunda belirgin düzeyde ve AA6P+a-+a-TOK+ HPO grubunda kısmen arttığı belirlendi. (p<0.001. p<0.05). Gaz kromatografı analiz sonuçlarına göre, maya bücresi pelletlerinde miristik asit (14:0). palmitik (16:0). palmitoleik (16:1), stearik (18:0). oleik (18:1) linolcik (18:2) ve linolenik asitlerin bulunduğu saplandı. T. holmi 'nin yağ asidi bileşimi içinde 16:0'ın. AA+HPO grubunda önemli düzeyde (p<0.0l) A A+a-LA-* a-TOK+HPO ile AA6P+a-TOK+a-LA+HPO gruplarında belirgin düzeyde arttığı halde, HPO grubunda azaldığı belirlendi (P < 0.00 1 ) 16: 1 'in ise HPO grubunda arttığı saptandı (p<0.00 1 ). 1 8:2*nin AA+a-LA+a-TOK+ HPO ve AA6P+a- TOK+a-I.A+HPO gruplarında kısmen arttığı halde (p<0.()5). HPO grubunda önemli düzeyde a/aldığı tespit edildi (P < 0.01). C. glabrata'da 16:0'm HPO grubunda azaldığı halde, diğer gruplarda kontrol grubuna göre yükseldiği belirlendi. 18:1 18:2 ve 18:3"ün oranlarında kontrol grubuna göre azalma meydana geldi. C. tropicalis'de 14:0 ve 16:0'ın AA+a-LA+a-TOK+HPO ve AA6P+a-TOK+a-LA+HPO gruplarında belirgin düzeyde azaldığı belirlendi. 18:lve 18:2 kontrol grubuna göre diğer gruplarda azaldığı, fakat I8:2'nin en fazla HPO grubunda azaldığı tespit edildi. 18:3 "ün ise en fazla AA+HPO grubunda arttığı saptandı. Araştırma sonuçlarımız, incelenen maya hücresi kültürlerinde kullanılan anlioksidanların. hücre kültürü gelişiminde ve hücre pelletinin lipid bileşimi üzerinde çok farklı varyasyonlar gösterdiğini ortaya çıkardı. Anahtar kelimeler : Askorbik asil (Vitamin C). a-Tofoferol. Lipoik asit, Vitamin C 6 palmital Maya hücrelerii Hidrojen peroksit
The Effects of DL-alpha-lipoic acid, DL-alpha-tocopherol and L-ascorbic acid examination on the lipid composition of some yeast cell
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology