A PROPOSED APPROACH FOR PREVENTION OF THE CROSS-SITE SCRIPTING ATTACKS - TAHA, TWANA ASAAD (Fırat Üniveristesi, 2019)
Günümüzde internet sürekli olarak ihtiyaç duyulan ve gerekli bir sistem haline gelmiştir. Ancak birçok durumda, çeşitli web tehditlerinden dolayı kullanıcılar güvenlik tehdidi ile karşı karşıyadır. Cross-Site Script (XSS), kullanıcı tarafından yapılan giriş verilerinin güvenlik sorunundan dolayı web kullanıcılarının karşılaştığı en tehlikeli tehditlerden birisidir. Bu tezde, web sayfaları üzerinde olumsuz etkisi olan XSS hakkında bilgiler sunulmuştur. Web sitesi geliştiricileri, web saldırı çeşitleri ve bu saldırıların risklerinin nasıl kontrol edilebileceği veya azaltabileceği konusunda yeterli bilgiye sahip olmalı ve web uygulamaları geliştirerek bu tür tehditlerinin etkilerinden korunmalıdır. Bu nedenle tez, XSS tehdidinin tanınması ve bu saldırılardan korunmak ile ilgili ayrıntılar içermektedir. Buna ek olarak, bu tezin ana amacı, bu türdeki web tehditlerini anlamak ve bunlardan korumak için web sayfası geliştiren internet kullanıcılarına ve programcılara yeterli düzeyde bilgi sağlamaktır. Bu amaçla tezde XSS tehditlerinden korunak için bir yöntem önerilmekte ve önerilen yaklaşımın test edilmesi için bir web uygulaması geliştirilmiştir. Tezden elde edilen sonuçlar önerilen yöntemin XSS tehditlerine karşı kullanılabileceğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Web Uygulama Tehditleri, Enjeksiyon Tehditleri, Giriş Doğrulama, XSS.

The Internet is becoming an increasingly desired and essential system nowadays. In many cases, internet users may have poor security against various types of web threats. Cross-site Scripting (XSS) attack is one of the most dangerous threats that face web users, due to validation of data that have been entered by user input having security vulnerabilities. In this thesis, the best-known threat XSS that has an impact on with the web pages is presented. Because of the impacts of such web threats through developing web sites and web applications, web developers should be very conscious and have sufficient knowledge about various types of web attacks and how to check or reduce their risk. Thus, this thesis includes the specifying detail about recognizing and protecting XSS threats. In addition, the main aim of this study is to supply both web developers and web users with sufficient knowledge while developing and using websites to prevent from Cross-site Scripting (XSS) threat. For this aim, a new approach is proposed for preventing XSS and a web application is developed for testing this approach. Obtained results from the thesis show that the proposed approach can be used for preventing XSS threats. Keywords: Web Application Threats, Injection Threats, Input Validation, XSS.
Cross-site script ataklarının önlenmesi için yeni bir yaklaşım önerisi
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol