Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın İlmiye İcazetnamesi - Atik, Necmi (Fırat University, 2021)
İcâzetnâmeler, kaynak değeri açısından tarihî birer vesika hükmündedirler. İcâzetnâme, sahibi için, onun eğitim-öğretim faaliyetine etkin bir kimlikle katılabilme yeterliliğini göstermektedir. İcazetname hangi bilim alanında hazırlanmışsa o ilimde, geriye doğru Hz. Peygamber (s.a.v.) dönemine kadar uzanan bir zincirle bütün âlimler, icâzetnâmede dua ve hayırla anılmaktadır. Çalışmamızın konusu, birçok farklı alanda eserler telif ve tercüme etmiş, farklı medreselerde müderrislik, Hukuk Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde hocalık görevinde bulunmuş bir âlim olan Elmalılı’nın ilmiye icâzetnâmesidir. Elmalılı, diğer icâzetnâmelerden farklı olarak, icâzetnâmesinde isimleri geçen âlimlerin hayat hikâyelerini de hâşiye şekliyle kaleme almıştır. Çalışmamızda, Elmalılı’nın icâzetnâmesi, Arapça aslından Türkçeye tercüme edilerek âlimlerin silsilesi ortaya konulmuş ve şekil ve muhteva yönünden incelenmiştir.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları