Necati Bey'in şiirlerinde korku - Ulucan, Mehmet (My University, 2010)
İnsanla birlikte var olan korku, onu sonsuza dek bırakmayacak doğal bir dürtüdür. İnsan tek başına kalma korkusu yaşadığı gibi toplumla beraber yaşama korkusunu da taşır. Her insan belli ölçüde çağının kaygı ve endişelerine duyarlık gösterirken sanatçı sadece çağının değil, geleceğin de kaygı ve endişelerini taşır. Bu yüzden sanatçıyı diğerlerinden ayıran en önemli özelliği, yaşadığı dönem ve gelecek için taşıdığı kişisel ve toplumsal korkularının olmasıdır. Dolayısıyla toplumdaki en kaygılı, tedirgin, ürkek, hassas ve korkanlar sanatçı duyarlığı taşıyanlardır. Hemen hemen her sanatçının eserlerinde kişisel ve toplumsal korkular kendini gösterir. 15. yüzyıl şairlerinden Necâtî Bey'in şiirlerinde de yaşamı, dönemi, toplumun yapısı vb. bakımdan birtakım kaygı, endişe ve korkuları görmek mümkündür.
Keywords: Edebiyat