Yapay Sinir Ağları (YSA) Yöntemi Kullanarak Ra-226, Th-232 ve U-238 Konsantrasyonlarının Kestirimleri - Bılıcı, Sevim; Kamıslıoglu, Mirac; Bılıcı, Ahmet; Külahcı, Fatih (My University, 2018)
Bir bölgedeki radyoaktif çekirdek konsantrasyonlarının belirlenmesi ve modellenmesi radyolojik tehlikeler açısından bölge için oldukça önemlidir. ANN büyük verilere sahip sistemleri başarılı şekilde modelleyebilir. Önerilen ANN modelinin sisteme daha önce hiç girilmemiş verileri girilerek modelin geçerliliği test edildi. Bu çalışmada, çalışma alanından toplanan su örneklerindeki ortalama aktivite konsantrasyonları 226Ra, 232Th ve 238U çekirdekleri için sırasıyla 1.439 Bql-1, 4.508 Bql-1 ve 14.682 Bql-1 dir. Çalışma alanın karakteristikleri de belirlendi ve 226Ra, 232Th ve 238U radyoaktif çekirdek konsantrasyonlarının tahmini ve modellemesi için Yapay Sinir Ağları (YSA) kullanıldı. Elde edilen sonuçlara ait ortalama kare hatalar 1,5 tan azdır. Korelasyon katsayısının da +1 e yakın çıkması modelin geçerliliğinin bu çalışma için uygunluğunu göstermektedir
Keywords: Jeokimya ve Jeofizik; İstatistik ve Olasılık