Elazığ-Malatya çevresinde yetişen Terfezia ve Picoa trüf türlerinin mikorizal ilişkileri ile in situ ve ex situ koruma durumunun tespit edilmesi - Akyüz, Mehmet; Kırbağ, Sevda; Gürhan, Yasemin; Bircan, Burak (My University, 2016)
Bu çalışmada; Elazığ ve Malatya çevresinde yetişen yarı kurak-kurak (çöl) trüflerin mikorizal ilişkileri ile koruma altına alınmasına (in situ ve ex situ) yönelik araştırmaların yapılması amaçlanmıştır. Trüf mantar türlerinin yetiştiği alanlarda elde edilen Helianthemum bitkilerinin kök yapıları incelenerek, mantar hif yapıları tespit edilmiştir. Ayrıca, T. boudieri, T. claveryi, T. olbiensis, P. lefebvrei ve P. juniperi örnekleri etiketlenerek kurtulmuş ve taze askokarp yapılarından doku kültürü yöntemiyle saf misel elde edilerek gen kaynakları koruma altına alınmıştır (ex situ koruma). Trüf mantar türlerinin yetiştiği alanların ''doğa koruma alanları'' olarak ilan edilip, bu habitatların in situ koruma alanları olarak belirlenmesi gerektiği tespit edilmiştir
Keywords: Biyoloji