POLİ(ETİLMETAKRİLAT) İÇERİKLİ MAKROMONOMER SENTEZİ, STİREN İLE TARAK KOPOLİMER HAZIRLANMASI VE KARAKTERİZASYONU - SARAÇ, SÜLEYMAN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışmada önce etil-4-kloroasetoasetat?ın rezorsinol ile reaksiyonundan 4-klormetil-2-oxo-7-hidroksi-2H-klormen-2-one (KMHK) sentezlendi. Daha sonra atom transfer radikal polimerizasyon (ATRP) metodu ile 4-klormetil-2-Oxo-7-hidroksi-2H-klormen-2-one kumarin başlatıcısı (KMHK) kullanılarak etilmetakrilat ile kumarin uç gruplu poli(EMA) hazırlandı. Hidroksil grubu taşıyan kumarin uç gruplu etilmetakrilatın metakriloilklorür ile reaksiyonundan makromonomer (KMEMA) sentezlendi. Elde edilen KMEMA makromonomeri serbest radikal polimerizasyon (SRP) yöntemiyle stiren ile etkileştirilerek farklı bileşimli tarak polimerleri poli(KMEMA-comb-St)] sentezlendi. Elde edilen tarak polimerlerin karekterizasyonu FT-IR ve 1H-NMR teknikleri ile yapıldı. Termal davranışları TGA, camsı geçiş sıcaklıkları DSC ile ölçüldü. Ortalama molekül ağırlıkları ve heterojenlik indisleri GPC ile tayin edildi. Ubbelohde viskozimetresi kullanılarak intrisink viskoziteleri tayin edildi. Farklı ısıtma hızlarındaki bozunma eğrilerinden, Flayn-wall ozawa metoduna göre poli(KMEMA-comb-St) tarak polimerinin termal bozunmaya yönelik aktivasyon enerjileri hesaplandı. Ayrıca frekans ve sıcaklığın bir fonksiyonu olarak poli(KMEMA-comb-St) tarak polimerinin dielektrik davranışları incelendi. Anahtar kelimler: Makromonomer, tarak polimerler, ATRP, dielektriksel özellik

In this study, 4-klormetil-2-oxo-7-hidroksi-2H-klormen-2-one (KMHK) was synthesized by reaction of etil-4-kloroaseto asetat with rezorsinol. The poly(ethyl methacrylate) ended coumarine bearing hydroxyl group (KEMA) was prepared by ethyl methacrylate with using 4-klorometil,7-hidroksi coumarine (KMHK) as initiator by atom transfer radical polymerization (ATRP) method. The macroinitiator was synthesized from reaction of methacryloyl chloride and poly(EMA) ended coumarine group synthesized. Molecular brushes of poly(KMEMA-comb-St) were synthesized by reaction of macromonomers, KMEMA, with styrene by free radical polymerization method (SRP) in different compositions. The characterization of obtained molecular brushes was investigated by FT-IR and 1H-NMR. The TGA and DSC techniques were used to investigate the glass transition temperature and thermal behaviors of molecular brushes. GPC was used to investigate the average molecular weight and polydispersity. Intrinsic viscosities were measured by using Ubbelohde viscosity meter. The activation energies on thermal decomposition for molecular brushes of poly(KMEMA-comb-St) were determined from the deterioration curves of different heating rate according to the technique of Flayn-wall. Dielectric behavior of poly(KMEMA-comb-St) brushs polymers was investigated as a function of frequency and temperature. Keywords: Macromonomer, brush polymers, ATRP, dielectric properties
Macromonomer synsthesis containing poly(Ethylmethacrylte) preparation and chracteriazation of their brush typep copolymer
Keywords: Kimya