İSKENDERUN KÖRFEZİ'NDE YAŞAYAN DASYATİS PASTİNACA (LİNNAEUS, 1758)'NIN FARKLI BOYAMA YÖNTEMLERİ KULLANILARAK YAŞ TAYİNİ VE BÜYÜMESİ - GİRGİN, HÜLYA (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışma, Kazık kuyruk (Dasyatis pastinaca) balığının yaş tayini için uygulanan boyama yöntemlerinin başarı oranlarının tespit edilmesi amacıyla İskenderun Körfezi' nde gerçekleştirilmiştir. Yüzgeç genişlikleri 16.60 cm ile 69,30 cm arasında değişen 384 adet kazık kuyruk trol avcılığı ile yapılan avcılıkta Eylül 2010-Aralık 2011 tarihleri arasında elde edilmiştir. Populasyonun % 53,12'sini dişi, % 46,88'ünü erkek bireylerden oluşmuştur. Bu türe ait en uygun yaş tayini bu çalışma ile ortaya konulmuş olup, ilk defa Safranin-O boyama yöntemi ile de yaş tayini yapılmıştır. Okumalar iki bağımsız iki okuyucu tarafından yapılarak ortalama yüzde hata indeksi (OYHİ) Safranin-0 için % 6,3; Kristal viyole için % 6,8; Alsian mavisi % 7,9; Gümüş nitrat için % 9.3 olarak bulundu. Bu sebeple de Safranin-O ve Kristal viyole boyama yöntemlerinin en iyi boyama yöntemleri olarak sonuç verdiği belirlendi. Ayrıca kenar büyüme analizine göre yaş haklarındaki büyümenin yıllık olduğu tespit edildi. Yüzgeç genişliği-ağırlık ilişkisi DW=0,025*L3,0804 şeklindedir. Türün von-Bertalanffy kullanılarak oluşturulan büyüme modeli Lt=104,87 [1- e-0,07 (t + 1,44)] olarak bulunmuştur.

This study was carried out to determine success of staining methods on applications for age determination in common stingray (Dasyatis pastinaca) from İskenderun Bay. A total of 384 common stingrays with 16.60 cm-69,30 cm in disc width were obtained with trawling between September 2010 and December 2011. The population consisted of 53.12 % males and 46.88 % females. The appropriate age determination for this species was firstly demonstrated with this study and the age determination was also made with safranin-O staining first time. Age readings were made by two independent readers and index of average percent error (IAPE) was found 6.3% for Safranin O, 6,8 % for Crystal violet,7.9 % for alsian blue,9.3% for silver nitrate. Safranin-O staining and Crystal violet staining methods were determined as the best methods. In addition, it was determined that the growth of age rings were annual according to the edge growth analysis. Disc width-weight relationship was found as DW=0,025*L3,0804. The von-Bertalanffy growth equation was determined as Lt=104,87 [1- e-0,07 (t + 1,44)].
The different staining techniques using for age determination and growth of Dasyatis pastinaca (Linnaeus,1758) inhabiting iskenderun bay
Keywords: Su Ürünleri