ABBASÎLERDE BİLGİ TOPLAMA VE HABERLEŞME - Yıldırım, Taner (My University, 2017)
Devletler, iç ve dış meselelerini çözümlemek, çeşitli sorunların üstesinden gelebilmek gibi gayelerlesürekli ve sağlam bir iletişim sistemi kurmak istemişlerdir. Devlet yöneticileri için büyük önem arz edenmerkez ve vilâyetler arasındaki bilgi akışını sağlayan haberleşme, bir diğer ifade ile posta teşkilatı (berîd)özellikle İslam devletleri için vazgeçilmez bir kurum olarak ön plana çıkmıştır. Bütün İslam devletleritarafından farklı adlar altında kullanılan posta teşkilatı, özellikle Hz. Peygamber döneminden Emevileregelinceye kadar sistemleşerek faaliyetlerini devam ettirmiştir. Daha ziyade haber alma servisi şeklindefaaliyet gösteren posta teşkilatı, Abbasîler Döneminde gerçekleştirdiği organizasyonlar ile büyük bir kurumhâline gelmiştir. Abbasî halifelerinin âdeta gören gözü, işiten kulağı olan bu müessese; çalışanları, binekhayvanları, ulakları, posta güvercinleri, ateş kuleleri, posta menzilleri ve diğer teknik ekipmanları ile oldukçasistematik çalışan kurumsal bir yapıya bürünmüştür.
Keywords: Tarih