AGREGALARIN AŞINMA DAYANIMLARININ FARKLI ŞARTLAR ALTINDA İNCELENMESİ - TUĞRUL, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu tez çalışmasında, agregaların aşınma direncinin farklı şartlar ile değişimi incelenmiştir. Bu amaçla Los Angeles aşınma deneyi kullanilmistir. Agrega tipi, artan bilye sayısı, sabit bilye ağırlığı ve devir sayısı parametrelerinin aşınma direnci üzerindeki etkileri incelenmiştir. Kalker ve mermer gibi farklı agregalar üzerinde Los Angeles aşınma deneyi uygulanmıştır. İlk olarak bilye sayısının, farklı agregalarda aşınma direncine etkisini incelemek için 6-12-18-24-30 bilye ile Los Angeles aşınma deneyleri yapılmıştır. Daha sonra toplam bilye ağırlığı 5000 gr olarak sabit tutulmuş ve 12-48-96 bilye ile aşınma deneyleri tekrar yapılmıştır. Ayrıca, devir sayısı ve aşınma arasındaki ilişkiyi incelemek için hem birinci hem de ikinci grupta yapılan deneylerde standart olan 500 devir sayısına ilave olarak 1000, 1500 ve 2000 devir aşınma yapılmıştır. Daha sonra agrega aşınma direnci ile beton dayanımı arasındaki ilişkiyi inceleyebilmek için, çimento dozajı 300, 350 ve 400 kg olan beton numuneler üretilmiştir. Bu numuneler üzerinde basınç ve yarma-çekme deneyleri yapılmıştır. Giriş bölümünde bu çalışmanın amacı verilmiştir. İkinci bölümde ise aşınma ve aşınmayı yapan aletler anlatılmış olup, araştırmacıların agregaların aşınma dayanımı ile ilgili daha önce yaptığı çalışmalara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde deneysel çalışma programından bahsedilmiştir. Deneyde kullanılacak malzemeler, bu malzemelerin özellikleri ve yapılan deneyler detaylıca açıklanmıştır. Dördüncü bölümde özellikle agregaların aşınma dayanımı ve bu agregalar ile üretilen betonlardan elde edilen numunelerin basınç ve yarmada çekme deneyine ait sonuçlar tablo ve grafiklerle açık bir şekilde verilmiştir. Beşinci bölümde bir önceki bölüme ait sonuçlar değerlendirilmiş ve bulunan sonuçlar yorumlanmıştır. Son olarak altıncı bölümde ise bu tez çalışmasına ait sonuçlar maddeler halinde verilmiştir.

In this thesis study, the change with different terms of wear resistance of aggregates were investigated. For this purpose, Los Angeles abrasion test was used. The type of aggregate, number of ball which increased, the fixed weight of ball and the revolution number were examined the effect on the wear resistance parameters. The Los Angeles abrasion test was applied on the different aggregates such as limestone and marble. Firstly, Los Angeles abrasion with 6-12-18-24-30 balls were made to investigate the effect of ball numbers over wear abrasion resistance. Secondly, wear tests with 12-48-96 balls being 5000 gr weight were made again. In addition, with the standard number of 500 rpm 1000, 1500 and 2000 revolution abrasion were made to examine the relationship between the number of revolutions and abrasion in the experiment carried out in both the first and second group. After, having the dosage of 300, 350 and 400 kg concrete samples were produced to examine the relationship between concrete strength and abrasion resistance of aggregate. Pressure and splitting tensile tests were conducted on these samples. In the introduction, it has been given the purpose of this study. In the second part, the wear and wear making tools are described and it was reported to study of researchers about abrasion resistance of aggregates. In the third part, the experimental program was mentioned. The materials used in experiments, the properties of materials and the performed experiments are described in detail. In the fourth section, especially the abrasion resistance of aggregate and the pressure and splitting tensile test results of concrete samples produced with these aggregates are shown clearly in tables and graphs. In the fifth part, the results of the previous section were evaluated and interpreted. Finally, in chapter six, the results of this thesis was given as substances
The investigation of abrasion resistance of aggregates under different conditions
Keywords: İnşaat Mühendisliği