DUYUŞSAL BOYUT AĞIRLIKLI BİR PROGRAMIN ÖĞRENCİLERİN DUYUŞSAL GELİŞİMİNE VE AKADEMİK BAŞARISINA ETKİSİ (ADIYAMAN İLİ ÖRNEĞİ) - KARA, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2003)
Doktora Tezi DUYUŞSAL BOYUT AĞIRLIKLI BİR PROGRAMIN ÖĞRENCİLERİN DUYUŞSAL GELİŞİMİNE VE AKADEMİK BAŞARISINA ETKİSİ (Adıyaman İH Örneği) Ahmet KARA Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Aralık- 2003, Sayfa: XV + 2261 Bu araştırmanın amacı, ilköğretim öğrencilerinin yabancı dil dersinde duyuşsal gelişimlerinde ve akademik başarılarında duyuşsal boyut ağırlıklı bir programın etkisini belirlemektir. Bu araştırmaya 2002-2003 öğretim yılı güz döneminde Adıyaman İli Merkez Cumhuriyet İlköğretim Okulu beşinci sınıfının yabancı dil (İngilizce) dersini alan öğrencileri katılmıştır. Deneysel olarak planlanan bu araştırma için beşinci sınıf öğrencilerinden biri deney diğeri kontrol grubu olmak üzere, her birinden 37'şer öğrencilik iki grup oluşturulmuştur. Araştırma, "Öntest-sontest kontrol gruplu" desene uygun olarak planlanmıştır. Deney grubuna duyuşsal boyut ağırlıklı program uygulanmış, kontrol grubunda ise geleneksel program kullanılmıştır. Araştırmada veriler, ingilizce Dersi ile İlgili Duyuşsal Boyut Tutum Ölçeği, Başarı Testi ve gözlem yoluyla toplanmıştır. Özet olarak şu bulgular elde edilmiştir:. Kontrol ve deney gruplarının sontest puanlarının ortalamaları arasında istatistiksel açıdan (t= 4.79) anlamlı bir fark vardır.. Deney ve kontrol grubunun son ölçekte sırasıyla "Sevme"(t= 4.77), "İlgi ve Merak" (t= 4.61), "İstek ve Beklenti" (t= 6.51) ve "Kaygı" (t= - 11.54) değişkenlerinin puan ortalamaları arasında anlamlı farkların olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgulara göre önerilerden biri aşağıdaki gibidir:. Araştırmanın sonucunda duyuşsal boyut ağırlıklı programın öğrencilerin duyuşsal gelişimini ve akademik başarısını olumlu yönde etkilediği ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin bu konuya dikkatleri seminer, konferans, hizmet- içi eğitim vb. etkinliklerle çekilmelidir. ANAHTAR KELİMELER: Eğitimde Duyuşsal Boyut, Duyuşsal Boyut Ağırlıklı Program, Duyuşsal Gelişim, Akademik Başarı, İngilizce Öğretimi, İlköğretim.
The Affect of a curriculum based on affective dimension to the affective development and academic achievement of students (a sample of Adıyaman province)
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training