OBEZ ÇOCUKLARDA BEYNİN DİFÜZYON AĞIRLIKLI MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME (DA-MRG)) BULGULARI - BURAKGAZİ, GÜLEN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Obezite vücutta aşırı yağ depolanması ile ortaya çıkan, fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olabilen bir enerji metabolizması bozukluğu olup; günümüzde gelişmiş ülkelerdeki çocuk ve erişkin tüm popülasyonu etkileyen en önemli sağlık problemlerinden biridir. Sıklığı tüm dünyada ve ülkemizde her geçen gün artmakta olan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik bir hastalıktır.Obezitede vücut yağ oranının belirlenmesi önemli olup vücut yağ kitlesini ölçen çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemlerin hepsinde amaç; vücuttaki yağ dokusu ile yağ dokusu dışında kalan doku miktarı oranının belirlenmesine yöneliktir. Litaratürde obezitede beynin difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme (DA-MRG) bulguları ile ilgili sadece bir tek çalışma olup, buda erişkinlerde yapılmıştır. Biz bu çalışma ile obez çocuklarda beynin DA-MRG bulgularını ortaya koymayı amaçladık.Çalışmaya 41 obez, 18 fazla kilolu (over weight =ow) ve 31 normal kilolu olan 4-16 yaş arasındaki toplam 91 olgu alındı. Bu olgularda DA-MRG ile b100, b600, b1000 ve b2000 gradient değerlerinde difüzyon ağırlıklı eko-planar görüntüler (EPI) alınıp, her olguda her b değeri için beyinde açlık ve toklukla ilişkili olan hipotalamus, hipokampal girus, orta temporal korteks, insula, korpus striatum, singulat girus, orbitofrontal korteks, talamus, orta beyin, amigdala, oksipital korteks, dorsomedial frontal korteks, dorsolateral frontal korteks ve serebellum olmak üzere toplam 14 bölge belirlendi. Normal, fazla tartılı ve obez grubun b600, b1000 ve b2000 değerlerinde görünür difüzyon katsayı (Apparent Diffusion Coefficient=ADC) haritaları üzerinden belirlenen 14 bölgeden ölçüm yapıldı.Çalışmamızda; normal ve obez grubun, normal ve fazla kilolu grubun ve fazla kilolu ve obez grubun b600, b1000 ve b2000 değerlerinin karşılaştırmasında; ADC değerlerinde istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Ayrıca BKİ artışı ile b600, b1000 ve b2000 değerleri ile ADC değerleri arasında pozitif korelasyon bulunmuştur.Sonuç olarak radyasyon verilmemesi, çok hızlı ve kolay elde edilebilmesi, kontrast maddeye gerek duyulmaması ile obez çocuklarda etyopatogenezde ve tanıda klinik ve laboratuar bulgularının yanında beynin DA-MRG bulgularının faydalı olabileceği kanaatindeyiz. Obezitede beyin dokusundaki bu değişikliklerin anlaşılması ile obezite etyolojisinde altta yatan mekanizmanın daha iyi anlaşılmasına katkı sağlanabilir.Anahtar Kelimeler: Beyin, Çocuk, Obezite, Difüzyon ağırlıklı görüntüleme, Apparent Diffusion Coefficient (ADC)

Obesity is a energy metabolism defect which is characterized with exaggerated fat deposition and may cause physical and mental problems; nowadays in developed countries one of the most important health problem that effected whole population of children and adolesnces. It is a chronic disease which effect life quality negatively and its frequency increase every passing day both in the world and in our country.It is important to determine body fat ratio in obesity, so variety of methods available which are measure body fat mass. In all methods aim is same; to determine ratio of body fat tissue to other tissue that remain out of fat tissue in the body. In litterateur there is only one study which is interested with diffusion weighted magnetic resonance imaging (DW-MRI) of brain in obesity but this study performed on adolescences. We aimed with this study to exhibit DW-MRI findings of obese children?s brain.In total 91 cases accepted to the study; 41 obese, 18 overweight and 31 normal weight cases which are between 4-16 ages. In these cases diffusion weighted echo-planar imaging taking in DW-MRI b100, b600, b1000 and b2000 gradient values, in each cases b values determined in brain for a total of 14 regions which are associated with fasting and satiety, these are hypothalamus, hippocampal gyrus, mid temporal cortex, insular cortex, corpus striatum, cingulate gyrus, orbitofrontal cortex, thalamus, midbrain, amygdala, occipital cortex, dorsomedial frontal cortex, dorsolateral frontal cortex and cerebellum. Normal, overweight and obese groups b600, b1000 and b2000 values measured on 14 regions which are determined on Apparent Diffusion Coefficient (ADC) maps.In comparison of b600, b1000 and b2000 values of normal and obese groups, normal and overweight groups and overweight and obese groups, in ADC values statistically significant difference (p<0,05) determined. Positive correlation determined between b600, b1000 and b2000 values and ADC values by increment of BMI.In conlusion; we are thinking, besides labratory findings, DW-MRI which is giving no radiation, very rapid and easily obtained, reqiured no contrast material, findings will be helpfull for etiopathogenesis and diagnosis of obesity in obese children. In obesity by understanding changings in brain tissue may contribute to much better understand underlying mechanism of etyology in obesity.Key Words: Brain, Child, Obesity, Diffusion Weighted Magnetic Resonance Imaging, Apparent Diffusion Coefficient (ADC)
The findings of brain mri diffusion weighted imaging in obese children
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp