Atatürk Baraj Gölü'nde Yaşayan Aynalı Sazan (Cyprinus carpio L., 1758)'ın Bazı Populasyon Parametreleri - Yüce, Songül; Gündüz, Fatih; Demirol, Ferhat; Çelik, Burcu; Alpaslan, Kenan; Çoban, M. Zülfü; Şen, Dursun (My University, 2016)
Bu çalışma, Nisan 2011-Mart 2012 tarihleri arasında Atatürk Baraj Gölü'nde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada toplam 231 adet (106 dişi,125 erkek) Cyprinus carpio L.,1758 örneği incelenmiştir. Örneklerin I-X yaş grupları arasında dağılım gösterdiği ve erkek/dişi oranının 1,18:1 olduğu belirlenmiştir. Total boy değerleri erkek bireylerde 13,5-59,2 cm ve dişi bireylerde 14,6-59,3 cm; ağırlık değerleri erkeklerde 53,2-4662,5 g ve dişilerde 56,4-4668,0 g; kondisyon faktörü değerleri erkekler için 1,182-4,175 iken dişiler için 1,2513,514 arasında değişmiştir. Boy-ağırlık ilişkisi erkeklerde W=0,0346*TL2,807(R2=0,95), dişilerde W=0,0246*TL2,8922 (R2=0,96) ve populasyon genelinde W=0,0295*TL2,8472 (R2=0,95) olarak tespit edilmiştir. VBBD (von Bertalanffy büyüme denklemi) parametreleri tüm populasyon için L?=111,01, K=0,06, t0=-1,48, W?=19746,57 ve doğal ölüm oranı (M) 0,1671 olarak belirlenmiştir. Her eşey için en yüksek ortalama Gonadosomatik indeks değerlerinin nisan ayında olduğu saptanmıştır. Yumurta çapı değerleri 0.60-1,33 mm arasında değişirken, en yüksek ortalama değer Nisan ayında bulundu (1,27 mm). Üreme periyodu Nisan-Temmuz ayları arasında belirlendi. Fekondite değerleri 13468-885762 arasındadır. İlk olgunlaşmanın erkeklerde III (Total boy 30,84 cm) yaş grubunda, dişilerde IV yaş grubunda (Total boy 32,099 cm) olduğu belirlendi
Keywords: Balıkçılık; Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi